Újjáépítik az unitárius bölcsődét
Vissza

Újjáépítik az unitárius bölcsődét

Jóváhagyta pénteki ülésén a Kolozsvári Városi Tanács a Kolozsvár-Belváros Unitárius Egyházközségnek a Berde Mózes/F. Joliot Curie utcában tervezett építkezési terveit. Rácz Norbert, a belvárosi unitárius gyülekezet lelkésze a Szabadságnak elmondta: a jelenlegi unitárius bölcsőde helyére új, kétemeletes épületet terveznek. Ebben továbbra is bölcsőde működne, illetve az unitárius óvoda nagy része, és ugyanitt létesítenének nappali foglalkoztató központot idősek számára is.

– A foglalkoztató központ Kolozsváron még ismeretlen formája az idősgondozásnak. Humánusabb alternatívája az öregotthonoknak, estére ugyanis a központ látogatói hazatérhetnek otthonukba – részletezte a tervekről nyilatkozó Rácz Norbert.

– A tapasztalat az, hogy rendszerint rossz hatással van az idősekre, ha végleg kimozdítják őket otthonukból életüknek abban a szakaszában, amikor gondozásra szorulnak. Ez a foglalkoztató központ úgy nyújtana majd segítséget az időseknek, hogy közben az ezt igénybe vevőknek nem kell lemondaniuk az otthoni környezet jelentette biztonságról sem – magyarázta Rácz Norbert.

Az Berde Mózes/F. Joliot Curie 1. szám alatti államosított ingatlant 2005-ben kapta vissza az unitárius egyház, de csak 2010-ben vehette birtokba – meglehetősen leromlott állapotban. A felújítás folyamatosan nagy összegeket emésztett fel, így jutottak arra a következtetésre, hogy ha már vannak források – a terv a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program támogatásával valósul meg – sokkal gazdaságosabb új, nagyobb befogadóképességű ingatlant építeni, mint a régit tatarozni. Az építkezést azonnal elkezdik, ahogy az engedélyeket sikerül megszerezni, a munkálatok ideje a tervek szerint másfél év. Ez idő alatt a bölcsiseket egy bérelt ingatlanban helyezik el – tudtuk meg.

Fotó: unitariusbolcsode.wordpress.com


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírusos a Kolozs Megyei ...
Két nap alatt 2533 új eset és 75 ...
Parkoló autókat rongáltak meg a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ