Újabb történelmi mélyponton a lej
Vissza

Újabb történelmi mélyponton a lej

A lej a héten immár másodszor történelmi mélypontra került az euróval szemben, az európai fizető eszköz egy egysége 4,7759 lejbe került kedden - közölte a Román Nemzeti Bank.

A lej 30 banival, vagyis 0,06 százalékkal gyengült az előző naphoz képest, amikor a lej szintén történelmi mélypontra került a csütörtöki után.

Szűk egy hét alatt a román lej háromszor gyengült történelmi mélypontra az euróval szemben. A valuta szeptemberben kezdett ismét gyengülni az euróval szemben, miután viszonylag hosszú ideig stabil volt. A központi bank szóvivője a múlt héten elmondta, hogy a lejre a külkereskedelemi mérleg adatai, illetve az államháztartási hiány miatt nehezedik nyomás.
A külkereskedelmi mérleg hiánya az első kilenc hónap után 20 százalékkal, 12,045 milliárd euróra nőtt, a román államháztartási hiány pedig az első tíz hónap után már meghaladta a kormány által egész évre vállalt GDP-arányos 2,76 százalékos deficitet. A novemberben beiktatott liberális kisebbségi kormány pénzügyminisztere 4 százalékos hiánycélt tűzött ki.Az utóbbi napokban a lejre azért is nehezedik nyomás, mert a fekete péntek miatt ebben az időszakban várhatóan gyorsabban növekszik az import más hónapokhoz képest.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ - Tofán Zsolt: nem tudom, ...
Miniszter: több mint hatezerrel nőtt a ...
Öt felnőtt és két gyermek vesztette ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ