Újabb sikert aratott a Sectio Aurea
Vissza

Újabb sikert aratott a Sectio Aurea

Amikor az idei májusi La Stravaganza barokk zenei fesztiválon először hallgattam meg a Sectio Aurea kamaraegyüttest, az jutott eszembe: milyen jó lenne más zenei eseményen –például a Zenei Ősz komolyzenei fesztiválon is – viszontlátni és újra hallgatni őket. Nem is kellett olyan sokat várnom, mivel a Farkas utcai református templom nyári hangversenysorozatának szervezője, Müller Márta kiváló érzékkel meghívta az együttest egy nyári templomi koncertre.

Szinte tele volt a Farkas utcai református templom július 17-én, szerdán, a kamaraegyüttes koncertjén.  Az együttes tagjai – Maria Petrescu (barokk oboa, oboe da caccia), Szabó Mária (furulya), Paul Cristian (csembaló), Csata István (viola da gamba) – most kizárólag G. Ph.Telemann-műveket szólaltattak meg. A koncert gerincét természetesen a furulya-oboa-basso continuo triószonáták alkották. Ugyanakkor meghallgattunk egy csembalóra írt szólófantáziát, továbbá szopránfurulyára írt szonatinát, egy viola da gamba szonátát és egy fagottra írt szonátát, amelynek szóló hangszere az oboa volt. Szerencsére a kiváló templomi akusztika lehetővé tette, hogy a hátsó sorokban is érvényesüljön a szoprán furulya, a csembaló és a viola da gamba különleges hangszíne.

Amit a Sectio Aurea májusi koncertjéről szóló cikkemben írtam, az most is megállja a helyét: fiatalos lelkületű, a barokk zene iránt elkötelezett előadóművészeket hallgathattunk meg, akik életében fontos szerepet játszik ennek a kornak a zenéje, illetve annak hiteles tolmácsolása. Mivel csak két tag él Kolozsváron, ezért a koncertekre való felkészülés során sokkal nagyobb szerep jut az előadóművészek egyéni kvalitásainak, hiszen próbára vajmi kevés lehetőség van. Az együttes tagjainak kiváló teljesítménye viszont azt mutatja: jól képzett, pályájuk csúcsán álló művészek ilyen körülmények között is tudnak remek koncertet produkálni. Mind zeneileg, mind hangszertechnikailag hibátlan produkciót hallgathattunk meg.

A közönség elégedetten távozott a koncertről, ám én továbbra is azt szeretném, ha a Sectio Aurea kamaraegyüttes állandó pontként iktatná be Kolozsvárt hangversenyei helyszínéül.

(Borítókép: A kamaraegyüttes – Szabó Mária, Csata István, Paul Cristian, és Maria Petrescu – ezúttal is kiválóan teljesített. Fotó forrása: Sectio Aurea együttes/Facebook)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megkezdődött a Trump elleni eljárás ...
Megvizsgálják, gyűlöletbeszédnek ...
Érzelmek háborúja… avagy mi rejlik az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ