Újabb repülőgépek indulnak Németországba Kolozsvárról
Egymást okolja a mulasztásért a reptér és a megye vezetése
Egymást okolja a mulasztásért a reptér és a megye vezetése
Vissza

Újabb repülőgépek indulnak Németországba Kolozsvárról

A korábbi hírekkel ellentétben, a hatóságok engedélyezték, hogy ma felszálljon hat Németországba tartó repülőjárat a kolozsvári reptérről, még ha azok nem is az eredetileg meghirdetett időpontban indultak.

ÖSSZEFOGLALÓ

 „A legutóbbi információ arra vonatkozik, hogy mind a hat járat elindul pénteken. Még várjuk a légiközlekedési hatóság írásos tájékoztatását. Mi megtettünk minden szükséges intézkedést, hogy a járatok felszállhassanak” – nyilatkozta Mircea Abrudean prefektus.

A reptéren ma több száz ember várta, hogy Németországba utazhasson idénymunkára. A várakozók – az előző naptól eltérően – betartották a kötelező távolságra vonatkozó intézkedéseket. Néhány méternyire álltak egymástól, a csendőrök és a reptér alkalmazottak felügyelete alatt.

David Ciceo, a kolozsvári reptér igazgatója a csütörtöki botrány kapcsán kijelentette: sem ő, sem az általa vezetett intézmény nem tévedett. A reptéri parkolót pedig nem a reptér, hanem a Kolozs Megyei Tanács adminisztrálja. – A reptér eddig is megtett és ezután is megtesz minden szükséges intézkedést. Mindannyian helyesen jártunk el, ami pedig a tevékenységemet illeti, majd benyújtok egy erre vonatkozó átiratot. Minket az utasok biztonsága foglalkoztat, és ahogyan közel huszonöt éve, most is meghoztunk minden intézkedést a reptér forgalmának növekedése és biztonsága érdekében. Az elmúlt hónapban minden olyan intézkedést életbe léptettünk, amelyek az utasok és az alkalmazottak egészségét és védelmét szolgálják – nyilatkozta Ciceo.

Az igazgató szerint a reptér csütörtökön és pénteken is megtett minden szükséges intézkedést.

„Ami a csütörtöki esetet illeti, a reptér személyzete helyesen járt el, mivel megtett mindent, ami a kompetenciájához tartozik. A reptér parkolóját a Kolozs Megyei Tanács adminisztrálja egy megbízott cég által. Nekünk nincs jogunk intézkedéseket foganatosítani a parkolóban. Minden megyei tanácsos értesítettem arról, hogy elmulasztották megtenni az indokolt intézkedéseket” – magyarázta David Ciceo.

A Kolozs Megyei Tanács szóvivője, Valentin Jucan azonban azt állította, nem tartozik a reptér parkolóját kezelő cég feladatai közé, hogy a katonai rendeleteket alkalmazza vagy fertőtlenítést végezzen, a cég feladata csupán a reptér előtti parkoló leaszfaltozása és a be- és kimenetelhez szükséges rendszert felszerelése. „Ciceo hülyének néz mindannyiunkat. Ugyanolyan zsúfoltság volt a váróteremben is, mint a parkolóban. Ez is a megyei tanács hibája?” – kérdezte Jucan.

Szombaton hét, míg vasárnap további három járat indul Németországba idénymunkásokkal. Az idénymunkásokat szállító járatokat április 17-ig üzemeltetik.

Ludovic Orban miniszterelnök csütörtök este egy televízió műsorban azt nehezményezte, hogy a kolozsvári repülőtér igazgatója nem tájékoztatta a hatóságokat a Németországba induló járatokról, ezért nem tudták meghozni a szükséges intézkedéseket

A miniszterelnök azt mondta, tudomása szerint 13 gép szállt fel csütörtökön idénymunkásokkal a kolozsvári repülőtérről, egymáshoz nagyon közeli időpontokban, ezért valamennyi munkást szinte ugyanazon időpontra szállították a repülőtérre.

„A repülőtér igazgatója nem értesítette sem a prefektust, sem a megyei vészhelyzeti bizottságot, és információ hiányában nem lehetett elrendelni semmiféle intézkedést. Nem tudták mozgósítani a csendőröket, rendőröket, akik biztosíthatták volna, hogy az emberek betartsák az egymás közötti távolságot, vagy más, az utazók védelmét szolgáló intézkedéseket" - szögezte le Orban, aki ugyanakkor megerősítette, hogy bűnvádi nyomozás indult az ügyben.

Kérdésre válaszolva a kormányfő rámutatott, tudomása szerint nem tesztelték koronavírusra a külföldre induló idénymunkásokat.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

III. liga 8. forduló: Dési győzelem a ...
Rálőttek egy ortodox papra a ...
Elhunyt Sir Sean Connery

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ