Újabb pályázati lehetőségek az önkormányzatok számára
Úton Kolozs megyében Antal Géza megyei tanácsossal
Úton Kolozs megyében Antal Géza megyei tanácsossal
Vissza

Újabb pályázati lehetőségek az önkormányzatok számára

Úton Kolozs megyében címszó alatt követhető a Facebookon Antal Géza megyei tanácsos „útinaplója”, amelyben a magyar képviselettel rendelkező önkormányzatoknál gyűjtött tapasztalatait osztja meg. A folyamatban levő projektekről, a kínálkozó pályázati lehetőségekről beszélgettünk az önkormányzati képviselővel, az RMDSZ Kolozs megyei ügyvezető elnökével.

- Több pályázati lehetőség is kínálkozik az önkormányzatok számára, a megyét járva pedig azt tapasztalom, hogy polgármestereink elég jól ráéreztek ezekre, élnek a kínálkozó lehetőségekkel.  Egyrészt egy új uniós költségvetési ciklus elején vagyunk, feltöltődnek a pályázati alapok, lesz tehát fedezet nagyszabású tervek megvalósítására. Ezek nyilván többnyire hosszú távú projektek, konkrét kivitelezésük még odébb van, évek telnek majd el, amíg a hétköznapokban közvetlenül is érezzük hatásukat. Ugyanakkor itt van a fejlesztési minisztérium által kezdeményezett Saligny-terv. Amennyiben a hozzá fűzött remények beválnak, lesz mit felmutatni 2024-ben polgármestereinknek, lesz mivel bizonyítani, mire is jó Bukarest, miért fontos a bukaresti magyar képviselet. A Saligny-terv mindenekelőtt azért jelentős, mert egy kis, alig 1500 fős község is tud pályázni infrastrukturális fejlesztésre, erre az uniós pályázatok nem adnak lehetőséget. Az EU többnyire nagy volumenű pályázatokat támogat, amelyeknél az önrész rendszerint meghaladja egy község éves költségvetését, több önkormányzat számára ez tehát nem alternatíva – magyarázta Antal Géza.

- Önkormányzataink és a különböző kormánytisztségeket betöltő munkatársak között folyamatos a kapcsolattartás, az információcsere, és itt nem csak a fejlesztési minisztériumra kell gondolni, amiért ott kezelik az önkormányzatokra szánt alapokat. A környezetvédelmi minisztériumnál is rengeteg beruházás támogatására nyílik lehetőség. Ilyen például az épületek energiahatékonyságának javítására kiírt pályázatok. Körösfőn például pont egy ilyen projekten dolgoznak, ez gyakorlatilag az iskola teljes felújítását jelenti: új nyílászárók, tetőcsere, az épület külső és belső szigetelése, a fűtésrendszer modernizálása. Ugyanez a helyzet Várfalva községben, ahol az egyik fő célkitűzés a tanintézetek korszerűsítése. Erre minden forrást megpróbálnak felhasználni a magyarországi óvodafejlesztési program biztosította lehetőségektől kezdve a környezetvédelmi minisztériumnak az energiahatékonysági programjáig, hogy valamennyi oktatási helyszínt 21. századi szintre hozzanak – tájékoztatott.

A „zöld” nyugat és a fejletlen kelet 

Hangsúlyozta: a magyar közösség szempontjából nagyon fontos a gázhálózat kiépítése. Az újjáépítési alap sok zöld elképzelést tartalmaz, de míg nyugaton az a legfőbb gond, hogy környezetbarát alternatívát keressenek a fosszilis tüzelőanyagokra, nálunk még vannak olyan települések, ahol nincs kiépített gázhálózat.

- Nagy tehát a kontraszt Európa nyugati és keleti végei között: a gazdaságilag fejlett országok az emissziós gázok és fosszilis üzemanyagok kibocsátásának csökkentéséért küzdenek, nálunk viszont bőven vannak olyan települések, ahol ez az egyetlen kézenfekvő megoldás. De nem kell messze menni, hogy lássuk a hatalmas különbségeket, hiszen Kolozsvár és Kide között alig 40 kilométer a távolság, ennek ellenére az életszínvonal és a közszolgáltatások minősége messze eltérő. 

Bízom benne, hogy a Saligny-tervnek köszönhetően Magyarszovát Magyarkályán községgel közösen lead egy projektet a gázhálózat kiépítésére. Ugyanez a helyzet Körösfő községben is: a bánffyhunyadi hálózatot még az előző ciklusban kiépítették. (Beszédes példa, hogy egy 9000 fős Kolozs megyei városában meg kellet érni a 2020-at, hogy bevezessék a gázt…) Most pedig Kalotaszentkirálynak, Egeresnek, Körösfőnek is rá kellene csatlakoznia  a fővezetékre, a községekhez tartozó településekre is el kellene vinni a gázt háztartások bejáratáig – vázolta.

Az újjáépítési alap is az uniós alapok minisztériumához tartozik. Itt Hegedüs Csilla államtitkár révén sikerült olyan prioritásokat érvényesíteni, mint például a műemlékvédelem.

- Ez nekünk, erdélyi magyaroknak külön jelentőséggel bír: nem csak értékmegőrzés, hanem identitásunk része is. Sikerült a kúriákra, a régi nemesi udvarházakra is létrehozni egy programot. Ugyancsak ebből az alapból hozzák létre Szászfenesen az Erdélyi Identitások és Konfliktusok Múzeumát, amely azon túl, hogy munkahelyet teremt és turistákat vonz, fontos a magyar és román közösség együttélése szempontjából – mondta a megyei tanácsos.

Multifunkcionális sportpályák, bölcsődék, korszerű orvosi rendelők

Antal Géza helyzetértékeléséből kiderül: nem tétlenül telt el az év a tavalyi önkormányzati választások óta.  A már említett Körösfőn és Kalotaszentkirályon multifunkcionális sportpályát adtak-adnak át.  Bálványosváralja községben a gazdák számára nagyon fontos trágyatároló egységet hoznak létre, de épül teniszpálya, az ifjúsági ház vendégszobái pedig már rég be vannak fejezve. Magyarszováton kultúrotthont építettek és orvosi rendelőt, folyamatban van a játszóterek építése is.

- Széken az egyik legfontosabb projekt, amire megpróbálunk támogatást szerezni a fejlesztési minisztériumon keresztül, az uszoda építése. Felvettük a kapcsolatot a környezetvédelmi minisztériummal a tárca hatáskörébe tartozó nádas rendbehozatala érdekében is. Mivel nem a polgármesteri hivatalhoz tartozik, az önkormányzatnak nem áll módjában befektetni ennek a turistákat vonzó látványosságnak a felújításába.

Tordaszentlászlón a legnagyobb feladatunk a községet lefedő vízhálózat kiépítésének befejezése. A már kivitelezés alatt álló projektet nem a legszerencsésebben tervezték meg, egy részére ugyanis van uniós finanszírozás, a másikra nincs. Ha nem sikerül megoldást találni, akkor lesznek olyan falvak, amelyeknek az egyik részén van vízellátás, a másikon viszont nincs. Egy másik gond a telekhiány. Az önkormányzatnak hiába vannak elképzelései, ha nincs hova építkezzen. Azon vagyunk, hogy a községközpont területén található, az erdészeti hivatal kezelésében lévő terület adminisztrációs jogát az önkormányzat kapja meg és így használhassa a területet a helyi közösség.

Kisbácsban a bölcsődeépítés az egyik aktuális feladat. A fejlesztési minisztérium indított egy ilyen programot, amelyre Kisbács, Várfalva és Szék község is pályázott. Kisbácsban hamarosan óvodát fognak átadni az új negyedben. A település hirtelen, ugrásszerűen megnövekedett az utóbbi években – ennek minden velejárójával. A hosszú távú fejlesztési projektek mellett az önkormányzat energiáját ezeknek a gondoknak a megoldása emészti fel: forgalmi problémák, útburkolat javítás, közvilágítás bővítése, köztisztaság biztosítása és még rengeteg más.

Tordaszentmihályon befejezték a modern orvosi rendelő építését 21. századi elvárások szerint. És hogy ne csak aszfaltról és gázcsövekről essen szó, fontos kulturális eseményre is sor került az elmúlt hétvégén:  Petőfi szobrot avattak a községben, ahol a magyar lakosság aránya 23 százalék.

Désen óvodafejlesztés, Tordán és Bánffyhunyadon bölcsődeépítés tartozik a legfontosabb, a magyar közösséget értintő projektek közé. Hunyadon reményeink szerint sikerül összevonni a magyar oktatást és létrejön az önálló magyar iskola, amelyre nagy az igény. A tervek készen vannak, a református egyház a magyar kormány támogatásával fedezi a kivitelezést – sorolta Antal Géza.

A megyei tanács munkájáról szólva elmondta: ha az útfelújításra vonatkozó munkálatok az RMDSZ elképzelései szerint valósulnak meg, az nagy előnyökkel járna a magyar közösségek számára. Nem egyszerű feladat, sok múlik a kivitelezőkön. Vákár Istvánnak, a megyei tanács RMDSZ-es alelnökének minden leleményességére szükség volt például arra, hogy a Magyarlóna-Borév közötti útszakaszt olyan állapotba hozzák, hogy az ne legyen életveszélyes. Szerződést kellett bontani a kivitelezővel, most került egy új vállalkozó, de addig is meg kellett oldani a helyzetet. Elmondta: ugyanez a helyzet Vajdakamaráson, ahol a kivitelező hónapok óta nem dolgozik. Szerződést kell bontani, de addig is, amíg az új kivitelező folytatja a munkát, a megyei tanácsra hárul az áldatlan helyzet megoldása.

- A másik nagy megyei projekt a vízhálózat kiépítése, amely az előző uniós finanszírozási ciklusban kezdődött. Ha ez megvalósul, Kolozs megyének 95 százaléka rácsatlakozhat majd a vezetékes vízhálózatra. Itt is vannak előrelépések, Széken, Magyarvistán, Türében már elkezdődtek a munkálatok. Türelmetlenül várjuk, hogy a bírósági eljárás érjen már véget, hogy Györgyfalván is elkezdődhessen a munka. A munkálatokat 2023-ig be kell fejezni, nem mindegy tehát, hogy a pereskedés meddig húzódik, és marad-e idő a munkálatok alapos elvégzésére, tette hozzá.

Antal Géza beszélt a jegenyei táborhely felújításának tervéről, az erre vonatkozó RMDSZ-javaslatokat kedden iktatták. Remélik, mondta, hogy még ebben a mandátumban sikerül valamilyen érdemleges előrelépést tenni, kihasználni a pályázati lehetőségeket.

A másik projekt, amiről szólt, a Rés Éva megyei tanácsos által kezdeményezett és a megyei gyermekvédelmi hivatal keretében működő művészetterápiás program, amely jelenleg kísérleti szakaszban van.   

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A Környezetvédelmi Őrség megbírságolta ...
Kedvezményes repülőjegyek európai, ...
Hidrogénbuszt tesztelnek Kolozsváron is

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ