Újabb műemlékkel lett szegényebb Kolozsvár
Vissza

Újabb műemlékkel lett szegényebb Kolozsvár

A Kolozsvár Aréna közelében, a korabeli dokumentumokban először 1843-ban említett Diana közfürdő helyén áll az évtizedek óta teljesen lerobbant városi strand. A „senki földje” sorsra jutott ingatlant a történelem során sújtotta már tűzvész, átalakították már téli használatra, újjáépítették, de működött népszerű, zöldövezetben bővelkedő strandként is, most viszont leginkább csak építőanyag lerakat és szeméttelep a felújítás alatt álló Sport szálloda szomszédságában. A múlt hétvégén viszont feltűnt, hogy hiányzik az egykori strand nagy úszómedencéje fölé ágaskodó, műemléknek számító ugrótorony. Virgil Pop műépítész, a területi műemlékvédelmi bizottság főtanácsosa az értesítés nyomán helyszíni terepszemlére indult, hogy kiderítse, mi lett a sorsa a kerítés mögül kikandikáló építménynek, még ha annak állapota hagyott is kívánnivalót maga után.

Virgil Pop az ügy kapcsán elmondta: lehangoló, hogy ebben az országban sosem büntették a műemlékrongálást. Rámutatott: hiába jók a törvények, ha azokat nem tartják tiszteletben.

A szocializmus bukásával az ügyeskedő ingatlancápák sok olyan értéket kaparintottak meg, amelyek addig köztulajdonban voltak, miután azokat a pénztelenség miatt az állam különböző civil társaságok használatába adta (például Kolozsváron a Vasutas Parkot a vasúttársasságnak). Ilyen sorsra jutott a Park Szálloda is, amelynek jelenlegi tulajdonosa, az Unita Turism Holding, önkényesen kiterjesztette hatalmát a szomszédos 1,2 hektárnyi, hajdan szebb napokat megélt városi strandra is.

Néhány hete még így nézett ki a sokat látott ingatlan (Rohonyi D. Iván felvétele)

A terepszemlén Virgil Pop több megválaszolhatatlan kérdéssel is találkozott. A kétszintes trambulint valóban a nagymedencébe dőlve találta. A tartó fémkonzol eltörött, és a törésvonal mentén nem volt régebbi balesetre utaló vöröses elszíneződés. A trambulin tetején ütésnyomok látszanak. Ugyanakkor az utcai betonkerítésből két elemet kiragadtak, és azokat drótkerítéssel pótolták, feltehetően valamilyen nehéz munkagép bejárását szolgálva. Az is elképzelhető, hogy azzal a géppel – véletlenül vagy szándékosan – hajtottak neki a műemlék ugrótoronynak. A területen dolgozó munkások mindenesetre semmiről nem tudnak, legalábbis azt állítják.

Virgil Pop hivatalos feljelentést tesz a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnál, de nem vár tőlük kedvező választ, intézkedést. Így a kincses város ismét egy műemlékkel szegényebb lett.

Borítókép:  Virgil Pop


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Okosan játszó CFR 1907 az Európa Liga ...
Rendhagyó Szent Mihály-búcsút ...
Bajnokok Ligája: a Juventus, a Barca és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ