Újabb korlátozások Németországban a tömeges megfertőződések miatt
Vissza

Újabb korlátozások Németországban a tömeges megfertőződések miatt

Visszaállítják a járványügyi korlátozásokat Németországban az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Gütersloh járásban egy húsüzemben elterjedt, tömeges koronavírus-fertőzés miatt – jelentette be kedden a tartomány miniszterelnöke, Armin Laschet. A Rheda-Wiedenbrückben működő sertésfeldolgozó dolgozói között eddig 1550 fertőzöttet diagnosztizáltak. Amint arról beszámoltunk a fertőzött vendégmunkásoknak mintegy a fele román állampolgár. Megbetegedett viszont a járásban 24 olyan ember is, aki nincs kapcsolatban az üzemmel.

Armin Laschet elmondta: egyelőre június 30-ig állítják vissza a járvány eddigi legsúlyosabb szakaszában, a március-áprilisi időszakban alkalmazott korlátozásokat, szükség esetén tovább is. A 360 ezer lakosú járásban zárva tart a legtöbb üzlet, edzőtermek, vendéglátóhelyek, mozik. Az óvodákat és iskolákat már az előző héten bezárták. Visszaállítják azt a szabályt is, hogy az emberek csak a velük háztartásban élőkkel tartózkodhatnak együtt a lakásaikon kívül.A korlátozások célja a járvány további terjedésének megakadályozása. Karanténra kötelezték az üzem csaknem valamennyi dolgozóját, 6400 embert, családjaikkal együtt. A szabályok betartására három rendőrszázadot irányítanak a járásba. A rendőrök főként a Tönnies-holdinghoz tartozó húsüzem dolgozói és a velük együtt élők kéthetes karanténkötelezettségének betartását ellenőrzik. Akár kényszerítő intézkedéseket is alkalmazhatnak – emelte ki a tartomány miniszterelnöke. Hozzátette: a többnyire közép- vagy kelet-európai vendégmunkásoknak igyekeznek tolmácsokat biztosítani.A húsüzemi eset a legnagyobb járványkitörés Németországban a koronavírus-járvány első hullámának levonulása óta – emelte ki a tartományi kormányfő. Tömeges tesztelési programot indítanak, a járás valamennyi lakosa ingyenesen megvizsgáltathatja magát. Armin Laschet ugyanakkor megjegyezte, hogy a Tönnies-holding – a sertésfeldolgozás németországi piacvezetője – nagyobb együttműködési készséget is mutathatott volna a veszély elhárítását szolgáló munkában.

Az utóbbi hetekben több hasonló járványgóc alakult ki húsfeldolgozókban, illetve a munkások szállásain. Ezért a szövetségi kormány eldöntötte, hogy 2021-től megtiltják a vállalkozói szerződés (Werkvertrag) alkalmazását a német húsipar azon társaságainak, amelyek fő üzletága az élőállatvágás és a húsfeldolgozás.A német húsiparban nagyjából 200 ezren dolgoznak, az ágazat versenyképességét jórészt a vállalkozói szerződésekkel szerzett olcsó munkaerő biztosítja. Becslések szerint a mészárosok és a hentesek nagyjából 90 százaléka alvállalkozóknál alkalmazott közép- vagy kelet-európai vendégmunkás. Ilyenképpen a húsipari cég megkerülheti a bérre és a társadalombiztosításra vonatkozó német előírásokat. Visszaélésekről több mint húsz éve jelennek meg beszámolók a német és a külföldi sajtóban.Kisebb-nagyobb fertőzésgócok az ország más pontjain is kialakultak. Berlinben például karantén alá helyeztek több lakóépületet csoportos fertőzések miatt. Minden bizonnyal az ilyen esetek miatt emelkedett az utóbbi hetekben az eddiginek több mint kétszeresére, 2,76-ra a vírus reprodukciós rátájának (R) értéke – fejtette ki keddi berlini tájékoztatóján Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője. A 2,76-os R-érték azt jelenti, hogy minden 100 új fertőzött átlagosan 276 további embernek adja át az új típusú koronavírust.Az új esetekkel együtt a járvány kezdete óta 190 862 koronavírus-fertőzést mutattak ki Németországban. Jelenleg az aktív esetek becsült száma 6500 alatt van a 83,1 milliós országban.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Már csaknem 43 millió fertőzöttet ...
Kijev kemény reakcióval fenyegeti ...
Kormányfő: a szabadban kocogóknak nem ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ