Újabb bajnoki siker az U-BT csapatának
Vissza

Újabb bajnoki siker az U-BT csapatának

Amint korábban röviden jeleztük, a férfi kosárlabda Nemzeti Liga második szakaszának 8. fordulójában, vasárnap délután a Kolozsvári U-BT a Román Kupától a héten meglepetésre búcsúzó Temesvári KK-t fogadta, és győzte le különösebb megerőltetés nélkül, ezzel ideiglenesen a tabella élére ugrott, ugyanis a nap rangadóján az éllovas Nagyszebeni ESK kikapott a nagyváradiaktól.

A mérkőzést Brown távolról beszórt kosara nyitotta, mintegy megadva az alaphangot, s amikor a 6. perc elején a vendégek idegenlégiósának második triplája is ült, már hétpontos vendégelőnyt mutatott az eredményjelző (5:12). Mihai Silvăşan legénysége azonban nem ijedt meg a temesváriak jó rajtjától, alig három perc alatt fordított (19:17); végül az igen kiegyensúlyozott negyedet egy ponttal a vendégek nyerték, miután az utolsó előtti másodpercben Diculescu is beszórt egy hárompontost. A folytatásban Dorsey, majd – a második negyedben összesen 13 pontot szóró – Mohammed tripláival élre állt az U-BT, és innen kezdve diktálta az iramot: egy adott pillanatban már 10 ponttal vezetett (45:35), végül a félidőben hétpontos előnnyel ment le a pályáról.

Térfélcsere után a csapatok ott folytatták, ahol előtte abbahagyták: továbbra is a házigazdák akarata érvényesült, akik egy 12:0-s sorozattal megléptek 59:40-re, egy adott pillanatban pedig már 25 ponttal is vezettek (67:42). Az utolsó 10 percet 19 pontos különbséggel kezdték a csapatok, s ilyenformán a végjáték nem ígért nagy izgalmakat a mintegy 2500 nézőnek. Silvăşan viszont a cserepadon ülőket is beküldte, ezzel a házigazdák játéka pontatlanabbá vált, így a negyed közepére a vendégek 10 pontra csökkentették hátrányukat (79:69), majd feljöttek 6 pontra (88:82), amikor még valamivel több mint két perc volt hátra a találkozóból. Ám ekkor ismét „rákapcsoltak” a hazaiak, akik végül kényelmes, 9 pontos előnnyel hozták a győzelmet.

Végeredmény: • Kolozsvári U-BT–Temesvári KK 95:86 (21:22, 26:18, 26:14, 22:32 – a kolozsvári pontszerzők: Dykes 18, Mohammed 16, Dorsey 14, Easley 13, Kuti 11, Foulland 9, Vida 7, Washburn 4, Török 3.

A Piros-csoport másik két találkozóján: • Piteşti-i Argeş BCMU–Krajovai U MSC 83:80 • Nagyszebeni ESK–Nagyváradi ESK 70:72. A tabellán: 1. U-BT 38 PONT/22 MÉRKŐZÉS, 2. Nagyszeben 37/21, 2. Nagyvárad 36/22, 4. Krajova 33/22, 5. Temesvár 31/22, 6. Piteşti 30/21. Az Argeş–Nagyszeben találkozót szerdán pótolják.

A bajnokság második szakaszának utolsó előtti, 9. fordulójában az U-BT újabb rangadót játszik: március 29-én, pénteken Nagyváradra látogat. A 17.15 órakor, az Antonio Alexe Sportcsarnokban esedékes találkozóra a kolozsvári szurkolóknak „regisztrálniuk” kell; erről részletek az U-BT honlapján olvashatók.

Győzelemmel zárták az alapszakaszt az U-s lányok

Mit sem érő győzelemmel zárta a női kosárlabda Nemzeti Liga alapszakaszát a Kolozsvári Universitatea Sportklub, amely az új lebonyolítású, meglehetősen fura rendszer értelmében sikere – és az előtte álló csapattal való pontegyenlőség – ellenére a Piros-csoport 7. helyén maradt, így a rájátszásban a Szatmárnémeti MSC együttesével küzd meg a bajnokság elődöntőjébe jutásért.

A két csapat korábbi összecsapásaihoz képest szerény színvonalú, a Horia Demian Sportcsarnokban megrendezett találkozón több mint egy percet kellett várni az első pontokra, amelyeket egyébként Tierra Henderson szerzett a hazaiaknak – a kolozsváriak első négy kosarából három fűződik az ő nevéhez. A folytatás aztán ígéretesen alakult a hazaiak szemszögéből, hiszen a negyed derekán már majdnem 10 ponttal vezettek (16:7), sajnos, a következő negyedre ebből csak 2 pontot sikerült átmenteniük. A második negyed eleje – akárcsak az előző vége – a vendégeké volt, akik kevesebb mint egy perc alatt átvették a vezetést (17:19), majd zsinórban dobott 8 ponttal megléptek 19:27-re. Nem sokkal később már 10-zel vezettek (23:33), az első félidőt végül 6 ponttal nyerték.

Szünet után Carmin Popa tanítványainak dobásai meglehetősen pontatlanok voltak – igaz, a másik fél sem remekelt, így olyan időszak is volt, amikor 3 percig egyetlen csapat sem talált be. A küzdelmes harmadik negyed végén a két csapat között 7 pont volt a különbség a vendégek javára, s miután az utolsó 10 percet is ők kezdték jobban (40:51 a találkozó 32. percében), az alig 150 néző már szinte el is könyvelte az idény 19. vereségét. Paula Cenean hárompontosa viszont életet lehelt a csapatba, amely hamarosan felzárkózott 50:53-ra, s ezzel a találkozó ismét nyitottá vált. Aztán alig fél perc alatt előbb Roberta Bot, majd Mihaela Maxim is beszórt egy triplát, és az első negyed óta először vezetett az U (56:53). A túloldalon Vaida csak kétpontossal válaszolt (56:55), majd az eredményjelző másfél percre befagyott. Az ilyenkor szokásos taktikai végjátékot is jól vészelte át az U: az időt kérő vendégeknek nem jött be a számításuk, s bár Irina Parău keze megremegett 7 másodperccel a végső sípszó előtt – a két büntetődobásból csak egy ült –, a vendégeknek már nem volt idejük fordítani vagy legalább hosszabbításba tolni a találkozót.

Végeredmény: • Kolozsvári Universitatea Sportklub–Târgoviştei MSC 57:55 (17: 15, 12:20, 9:10, 19:10) – a kolozsvári pontszerzők: Henderson 17, Cenean 11, Parău 9, Maxim és Begenisic 8-8, Bot 4.

A Piros-csoport 14. fordulójának további találkozóin, a két részre osztott alapszakasz összességében 22. játéknapján: • Sepsiszentgyörgyi Sepsi SIC–Szatmárnémeti Municipal 82:58 • Aradi ICIM–Konstancai Phoenix 75:48; a Brassói Olimpia szabadnapos volt. A végső sorrend: 1. Sepsi 43 pont, 2. Szatmárnémeti 38, 3. Brassó 32, 4. Arad 31, 5. Târgovişte 31, 6. Konstanca 26, 7. Kolozsvár 26. Pontegyenlőség esetén a több győzelem az első kritérium a rangsorolásban; a bajnokság második szakaszában az U mérlege 4 győzelem/8 vereség, a Phoenixé 3/9; ennek ellenére mégis a Phoenix végzett előrébb, mert az első szakasz eredményeit is figyelembe vették, s így összességében az U-nak 4/18, a konstancaiaknak 14/10 a mérlegük…

A Sárga-csoportot a Bukaresti Rapid nyerte, így a Piros csoport csapatai mellett a vasutascsapat jutott a rájátszásba, s lesz a Sepsi ellenfele. A Kolozsvári U ilyenformán a bajnoki babérokra pályázó szatmárnémetiekkel küzd meg a folytatásban; a három nyert találkozóig tartó párharc első két összecsapását a szatmáriak pályáján rendezik, a tervek szerint április 6-án és 8-án.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

László Attila: a kisebb-nagyobb ...
Július elején indítja újra ...
A legfelsőbb bíróság elutasította ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ