Új ünnep: május 10-e a nemzeti függetlenség napja
Vissza

Új ünnep: május 10-e a nemzeti függetlenség napja

Újabb nemzeti ünnep elfogadásáról szavazott a képviselőház, amely május 10-ét nyilvánította a nemzeti függetlenség napjává, ez az ünnep azonban nem jár munkaszüneti nappal is.

A parlament alsóháza kedden szavazott a törvénytervezetről, amely újabb nemzeti ünnepet vezet be a naptárba. Románia hivatalos nemzeti ünnepét december 1-jén tartják, amely Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés évfordulójára emlékeztet. Ezen kívül több nemzeti ünnep létezik, amelyekkel együtt nem jár munkaszüneti nap.

Ezen ünnepek sora most újabbal bővülhet, a május 10-zel, amennyiben Klaus Iohannis államelnök is aláírja az elfogadott jogszabályt, ugyanis korábban a szenátus is megszavazta. Most a képviselők közül 166-an támogatták az elfogadását, 5 ellenszavazat volt 92 tartózkodás mellett.

A jogszabály előírja, hogy a központi és a helyi hatóságok ünnepségeket szervezhetnek a függetlenség napja alkalmából.

Május 10. hármas jelentőséggel bír a román történelemben, ezen a napon fogadta el a parlament két háza 1877-ben Románia függetlenségi nyilatkozatát, ezen a napon érkezett Romániába 1866-ban I. Károly román uralkodó, akit 1881-ben ugyanezen a napon koronáztak Románia királyává.

Romániában 1866-tól 1947-ig, Mihály volt román király kommunisták általi elűzéséig és a monarchia megszűnéséig május 10. volt a hivatalos fő nemzeti ünnep.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Október 1-jétől csak útlevéllel lehet ...
Florin Cîțu a PNL új elnöke
Újraszentelték a felújított ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ