Új szakmai egyesületet alapítottak a magyar operatőrök
Vissza

Új szakmai egyesületet alapítottak a magyar operatőrök

A magyar filmművészet kiemelkedő operatőreit hivatott tömöríteni a decemberben megalapított Magyar Filmoperatőrök Egyesülete (Hungarian Cinematographers Association) – közölte hétvégén a szervezet, amelyet a HSC-ből (Hungarian Society of Cinematographers) tavaly kilépett alkotók hoztak létre.

A Magyar Filmoperatőrök Egyesülete politikailag független, kizárólag szakmai szempontok alapján szerveződő egyesület, amely azért jött létre, mert tagjai álláspontja szerint a korábbi, operatőröket tömörítő szervezet politikai hatásoktól mentes működése már nem volt biztosítható. A HSC-ből tavaly októberben több mint húsz tag lépett ki, miután az egyik elnökségi tag, Novák Emil elvállalta a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) általános rektorhelyettesi posztját, és ezt a társaság elnöksége és etikai bizottsága sem találta aggályosnak.

Az újonnan alapított egyesület elnökének Szabó Gábort, az elnökség további tagjainak Gózon Franciscót és Kardos Sándort választották, tiszteletbeli elnöknek pedig Ragályi Elemért kérték fel. A választmányt az elnökségen túl Babos Tamás, B. Marton Frigyes, Buk Miklós, Csepeli Eszter, Erdély Mátyás, Garas Dániel, Gulyás Buda, Herbai Máté, Rév Marcell és Seregi László alkotják, akik az egyesület céljainak megvalósítása érdekében, valamint a tagfelvétellel kapcsolatban hoznak döntéseket.

A negyvenkét tag között több Oscar-díjas és Oscar-jelölt, Emmy-díjas, az Amerikai Filmoperatőrök Társasága (ASC) által díjazott, a Camerimage és a Manaki Brothers Nemzetközi Operatőri Filmfesztivál fődíjával rendelkező alkotó található. Nemzetközi elismertségük mellett Magyarországon is számos kitüntetésben részesültek: hatan Kossuth-díj, négyen Magyarország Kiváló Művésze díj, nyolcan Magyarország Érdemes Művésze díj, huszonketten pedig Balázs Béla-díj birtokosai, emellett több mint harminc alkalommal bizonyultak az adott év legjobb operatőrének. Az egyesület nyitott, tagsága tovább bővülhet.

Az újonnan létrehozott szervezet célja hogy képviselje az operatőrök és általánosságban a filmművészek szakmai, anyagi, erkölcsi és szociális érdekeit, meghosszabbítsa a filmek életét, elérhetőségét, kidolgozza és elősegítse a filmnézés „mozin túli” utóéletének méltó színvonalú technikai alternatíváit. Mivel az operatőrök hagyományosan a film művészi és technikai megvalósításának találkozási pontján helyezkednek el, ezért szervezetük célja a filmszakma különféle képviselői közötti párbeszéd előmozdítása, találkozási felület biztosítása és az összetartozás élményének erősítése is. Különösen fontos számukra a magyar kultúra értékeinek megőrzése, a magyar filmművészet hagyományainak életben tartása és azokhoz méltó, új utak keresése.

(Borítóképen az új egyesület elnöke, Szabó Gábor. Fotó forrása: gaborszabo.hu)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nőnapi köszöntő az Operettissimo ...
Tasnádi: mindennek a törvény ...
Koronavírus - Meghaladta a négyezret a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ