Új szabályokkal is színes az élet a Tékában és a líceumban
Vissza

Új szabályokkal is színes az élet a Tékában és a líceumban

Sok-sok előkészület után megnyitotta kapuját a szamosújvári Téka Szórványkollégium. Átalakult az ebédlő, átalakították a szobákat és új szobákat alakítottak ki, minden járványügyi előírást betartva várták a diákokat a Téka Alapítvány székhelyén, illetve lakást is béreltek számukra a városban. Remények és minden igyekezet szerint jövő tanévben már új, korszerűbb bentlakásban kezdhetik a tanévet a diákok.

32 mezőségi településről 113 diák érkezett idén a kollégium tanévnyitójára, amely rendhagyó módon 4 felvonásban történt. A gyerekek kistérségek szerint érkeztek, és minden csoportnak külön magyarázta el a lelkes pedagóguscsapat a biztonságuk érdekében hozott szabályokat.

Az első hét tapasztalata szerint a diákok maximális fegyelemmel és komolysággal álltak hozzá a tanévkezdő eligazításon elhangzottakhoz. Vasárnap tapssal fogadták azokat a szabályokat, ahol „rosszabbra számítottak”. A szülők idén nem vehettek részt az évnyitón, mégis minden fórumon támogatásukról biztosítottak, köszönik, hogy az iskola velük konzultálva dolgozta ki azt a szabályrendszert, mely gyermekeik biztonságáról szól.

A Kemény Zsigmond Elméleti Líceum, ahova a Téka Szórványkollégium diákjai járnak, zöld forgatókönyves kezdésre készült. Amikor az egészégügyi minisztérium közzétette a fertőzési arányokat mutató térképet, akkor szembesültek azzal, hogy Magyarszarvaskend község piros zónába került, Szék és Bethlen pedig sárgába. Az a döntés született, hogy ezekről a településekről nem jöhetnek vissza a diákok a kollégiumba, ők online oktatásban részesülnek.

A kilencedik osztályosokat csapatépítő foglalkozással lepték meg már első héten. Az ilyen jellegű foglalkozásokat nagyon szeretik a diákok, a következőkben heti rendszerességgel szerveznek minden korosztálynak.

Közművelődés terén is beindult az élet Szamosújváron. A Filmtett filmfesztivál keretében vetítették a helyi moziban az Akik maradtak című filmet, mellyel kezdetét vette az október 3-ig tartó Évadnyitó rendezvénysorozat. Hagyományosan e rendezvénnyel indulnak a Téka Alapítvány heti foglalkozásai is. Idén ezek is átgondolt és járványügyi szempontból biztonságos körülmények közt zajlanak majd.

Folytatódik a népi hangszeroktatás, hegedű, brácsa, nagybőgő, cimbalom és ütőgardon szerepel az idei kínálatban. A népdaloktatás egyelőre nem, de amint a járványügyi szabályok engedik, folytatódik, hiszen a gyerekek nagyon szerették e foglalkozást is. A nyáron a kézműves műhelyt az iskola melletti ingatlanba költöztették, ott lehet agyagozni, gyöngyöt fűzni, drót- és tűzzománc ékszert készíteni. A csoportokat az iratkozás után alakítják ki, az előírásoknak megfelelően. A néptáncoktatást is a különleges helyzetre alakították át. Egri Hajnal, a művelődési központ vezetője az érdeklődők minden kérdésére szívesen válaszol.

Kövessék a Téka Facebook oldalát, hamarosan új rendezvényekkel várják az érdeklődőket.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Bukarestben és az erdélyi megyékben ...
Felmentette első fokon a bukaresti ...
Koronavírusos beteg Medgyesen – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ