Új repülőjárat Kolozsvárról Bécsbe és Lyonba
Tavaly 17 millió lejes nyereséget ért el a kolozsvári repülőtér
Tavaly 17 millió lejes nyereséget ért el a kolozsvári repülőtér
Vissza

Új repülőjárat Kolozsvárról Bécsbe és Lyonba

Két új, Kolozsvárról induló járatot jelentett be tegnap a WizzAir diszkont légitársaság, amelynek kommunikációs menedzsere, Sorina Ratz lapunk érdeklődésére arra is válaszolt, mi történik a budapestivel, illetve, hogy – Váradi József vezérigazgató nemrégi bejelentése után – konkrétan mennyivel drágulnak majd a repülőjegyek.
 

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a tavaly 24 százalékos utasszám-növekedést elért, jelenleg 66 ország 600 célállomására járatokat üzemeltető cég novembertől új repülőgépet állomásoztat a kolozsvári légikikötőben, ami 101 millió dolláros befektetést, másfelől 36 új munkahelyet jelent.

Bécsbe május végétől lehet majd Erdély fővárosából repülni, novembertől pedig a franciaországi Lyonba is szállít utasokat a WizzAir. Ausztria fővárosába kezdetben szerdánként és vasárnaponként, október 28-tól keddenként, csütörtökönként és szombatonként, november 20-tól pedig már heti négy alkalommal, hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap utazhatnak majd az érdekeltek. Lyonba november 20-tól keddenként és szombatonként lehet majd gépre szállni. Másfelől, a bécsi járat beindításával – mivel túl közel van egymáshoz a két város – a pozsonyit törölték. Szlovákia fővárosába egyébként köztudottan éppen azért indítottak járatokat tavaly márciusban, hogy az erdélyi utasok számára könnyebben és sokkal olcsóbban elérhető legyen Bécs.

Simona Ratz azt is közölte, hogy novembertől heti tízről tizenháromra növelik a bukaresti járatok számát. Mi több, a téli időszaktól Doncaster városába heti kettőről háromra, Dortmundba négyről ötre, Madridba négyről hatra, Rómába négyről hétre, Párizsba hatról kilencre, Londonba pedig 19-ről 21-re növelik a járatok számát. Azt is bejelentette, hogy március 5-én és április 4-én Kolozsváron ismét versenyt szerveznek az újonnan létrehozott légiutas-kísérő állások betöltésére.

A sajtótájékoztatón jelen levő David Ciceo, a repülőtér igazgatója elmondta: 2017-ben 17 millió lejes nyereséget ért el a kolozsvári repülőtér. Az intézmény vezérigazgatója hozzátette: az utasok számának igen jelentős növekedése miatt egy-két hónapon belül két új beszállókaput létesítenek az indulási terminál emeletén.

Érdeklődésünkre, hogy mi lesz a Kolozsvár–Budapest járat sorsa, a kommunikációs menedzser bejelentette: amennyiben a marosvásárhelyi repülőtér kifutópályáján jelenleg is zajló javítási munkálatokat nyárára befejezik, ősztől ezt a járatot visszaköltöztetik a Maros menti városba. Arra is kíváncsiak voltunk, Váradi József január végi bejelentése óta valóban megdrágultak a Wizz-jegyek? – amint arról lapunk is beszámolt, a Wizz Air vezérigazgatója a cég harmadik negyedéves pénzügyi eredményének közzététele után az MTI-nek elmondta, a cég kiadásai között a két legnagyobb tétel, a kerozin- és a bérköltség is jelentősen nőtt, előbbi 33, utóbbi 28 százalékkal. Az üzemanyag árát piaci tényezők befolyásolják, a légitársaság legfeljebb tompíthatja azokat megfelelő fedezeti ügyletekkel. A munkaerőköltségeket leginkább a pilóták fizetésének emelkedése okozta. Jelezte, hogy a cég folyamatosan és proaktívan keresi a válaszokat a munkavállalóktól érkező igényekre. Ezekkel együtt Váradi József arra számított, hogy idén kis mértékben emelkedhet az átlagos jegyár, mert a költségek növekedése miatt a légitársaságok visszafogják a kapacitásaikat, ami áremelkedéshez vezet.

„A vezérigazgató úr csupán potenciális forgatókönyvet vázolt fel, illetve részletezte az árakat befolyásoló tényezőket, ami a bérek és az üzemanyag ára” – válaszolta Sorana Ratz. „Kelet-Európa néhány országában nőtt a minimálbér, de mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy az árakat szinten tartsuk. Az üzemanyag árának növekedését az új, gazdaságosabb repülőgépek üzembe helyezésével igyekszünk ellensúlyozni. Az A321-es gépek 10 százalékkal kevesebb kerozint fogyasztanak, az újabb generációs, az A321neo pedig még ugyanennyivel járulnak hozzá a megtakarításhoz” – mondta a kommunikációs menedzser.

Jelenleg sajnos, a kifutópálya rövidsége miatt, egyik gép sem szállhat le a kolozsvári légikikötőben.

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

„Spárgabizottság”: a német követségnél ...
Ludovic Orban: megtettük az ...
Hagyományosan kezdődik a megye ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ