Új monográfia a 100 éve született Mészöly Miklósról
Vissza

Új monográfia a 100 éve született Mészöly Miklósról

Új monográfia jelent meg a 100 évvel ezelőtt született Mészöly Miklósról – közölte a kötetet gondozó Jelenkor Kiadó.

Szolláth Dávid nagyszabású értelmezői munkája Mészöly Miklós (1921–2001) gazdag rétegzettségű pályaképét rajzolja meg a „hosszú pályakezdéstől” a „műformák felbontásán” át a „kései változatokig” – írják a közleményben. A kötet bemutatóját élőben követhetik az érdeklődők a kiadó közösségi oldalán január 26-án.

A kötet alapos elemzés tárgyává teszi az egyes műveket és irányváltó pályaszakaszokat, valamint körültekintően vizsgálja kapcsolatukat az adott történeti és világirodalmi kontextushoz. Emellett a mészölyi hagyománynak a kortárs magyar irodalmi folyamatokra, szerzőkre gyakorolt közvetlen vagy közvetett hatását is számtalan példával igazolja.

A Jelenkor Kiadó a jubileumra készítette a Könyves Magazinnal és a szekszárdi Mészöly Miklós Emlékházzal együttműködésben a #mészöly100 – a köztünk élő Mészöly Miklós című filmet, amelyet január 19-én, az író születésének évfordulóján mutattak be a Jelenkor Kiadó Facebook-oldalán.

Emellett egy 100 napon át tartó közösségimédia-sorozatot is indítanak, amelyben írók, irodalomtörténészek, közéleti szereplők osztják meg az olvasókkal kedvenc Mészöly-mondatukat, ezeket a Mészöly Miklós Facebook-oldalon teszik közzé naponta – olvasható a közleményben. Elsőkény Nádas Péter író választása olvasható: „A háborúból, mint a legtöbben, én is meggyőződés nélkül vettem ki a részemet, és én se tettem meg mindent. Valószínűleg többször öltem, mint amiről közvetlenül tudok, és kevés kivétellel nem azokat, akiket kellett volna.” – Mészöly Miklós: Lesiklás (Szárnyas lovak, 1979).

(Fotó forrása: Jelenkor Kiadó Facebook-oldala)

 

 

 


KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hétfőikép – Sofonisba: ...
Kinevezések és ami mögöttük van
Ablakok, képernyők, drótok: 230 zsák ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ