Új közösségi és előadóművészeti tér nyílik Kolozsváron
Vissza

Új közösségi és előadóművészeti tér nyílik Kolozsváron

Március 6-án, péntek délután 5 órától a Párizs utca 5. szám alatti volt ortodox zsinagóga épületének első emelete a ZIZ – szociális és művészeti tér elnevezés alatt születik újjá. A ZIZ olyan összetett tér, amelyet négy kolozsvári szervezet fog működtetni: a Shoshin Színházi Egyesület, a Made In Pata Rât, az Ecsetgyár (Fabrica de Pensule) és a Colectiv A, olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben.

Míg hajdan a zsidó hitközség istentiszteleti tereként működött, a ZIZ – szociális és művészeti tér ismét közös térként, illetve közösségi inkubátorként határozza meg magát, új lakói ugyanis vallási és etnikai hovatartozástól függetlenül minden érdeklődőt szívesen látnak. A ZIZ az a hely szeretne lenni, ahol bárki otthon érezheti magát és ahol az inspiráló, kultúraközi és interdiszciplináris események mellett a különböző helyi közösségeknek is fontos szerep jut, írják a beharangozóban.

„A közös kritikai gondolkodást kívánjuk ösztönözni az itt szervezett viták, filmvetítések, kiállítások, színházi- és táncelőadások, rezidencia programok, koncertek, foglalkozások és művészeti laboratóriumok révén. Projektünkkel szeretnénk hozzájárulni a társadalom és a művészetek szorosabb összefonódásához, hosszútávú tervünk pedig, hogy az előadóművészetek és közösségfejlesztés terén tevékenykedő kutatási- és tréningközponttá váljunk.” – vallják, az új tér létrehozását kezdeményező Shoshin Színházi Egyesület társvezetői, Györgyjakab Enikő és Köllő Csongor.

Az új tér a Shoshin, valamint a Made in Patarét számára elsődleges székhelyként fog működni, míg az Ecsetgyár és a Colectiv A a ZIZ mellett más terekben is szervez majd eseményeket egyéb kolozsvári szervezetekkel és intézményekkel partnerségben. 

A megnyitó eseményei délután 5-kor kezdődnek, és számos tevékenységet foglalnak magukban: beszélgetések, kiállítások, előadások és műhelymunkák egyaránt helyet kapnak. „A célunk az, hogy a ZIZ egy fontos kulturális mérföldkővé váljon, egy példakép értékű kezdeményezéssé, amely a művészet és a társadalom, a művészek és a különböző helyi közösségek közötti szerves viszonyt kívánja elmélyíteni. Közös elképzelésünk, hogy egy különleges jellegű teret hozzunk létre Kolozsváron, amely interkulturális és interdiszciplináris rendezvényeknek ad otthont, és ahol a »bandádat« ugyanúgy megtalálod, mint a mindennapjaidat inspiráló eseményeket.” – fűzte hozzá Györgyjakab Enikő és Köllő Csongor.

A ZIZ – szociális és művészeti tér megnyitójának részletes programja

Próbaterem

17:00 – 18:20: Vinyasa Krama Yoga foglalkozás Melitta Konrádi (USA) vezetésével (angol nyelven). Maximális létszám: 15. A részvételhez előzetes regisztráció szükséges az alábbi email címen: hellozizarea@gmail.com. 

19:00 – 19:40: Előadás és Q&A: Mentális egészség és well-being aspektusai a színészeknél – Előadó: Melitta Konrádi. A program angol nyelven zajlik, szükség szerint fordítás is lehetséges.   

Stúdió

20:00 – 20:11: 2020 (koreográfiai esettanulmány az ölelés aktusáról) Táncosok: Marika Meoli (IT) és Joost Vrouenraets (NL).

21.00 – 22:30:  #FMR – Poeme Transformative (román nyelven. Moderátorok: Oana Hodade, Lucia Mărneanu

Made in Patarét Műhely – Állandó program: Apokrif ikonok. Pataréti mindennapok művészi leképezése. Karen Joy Visky kiállítása. 

Közös terek – Állandó program: A Milk Galéria vendégkiállítása. 

Valamint: 15 perces vezetett séták 18.15, 18.45 és 19.30-as kezdéssel. A séták az 5-ös szám udvarából indulnak.

A megnyitóra a belépés ingyenes.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Úzvölgyi katonatemető - Több százan ...
Lakatos Mónikát Womex életműdíjjal ...
Fődíj Horvát Lili filmjének Chicagóban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ