Új buszvonalak létesítését tervezi a Kolozsvári Közszállítási Vállalat
Parkolóházak közötti járattal tehermentesítenék a forgalmat
Parkolóházak közötti járattal tehermentesítenék a forgalmat
Vissza

Új buszvonalak létesítését tervezi a Kolozsvári Közszállítási Vállalat

A Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) újabb lépéseket tesz Erdély fővárosának minél szélesebb körű lefedésére: új tömegközlekedési vonalakat létesít, sűrűbben indítja járatait, új autó- és trolibuszokat, valamint villamosokat vásárol. Sőt, a gépkocsiforgalom további visszaszorítása érdekében a polgármesteri hivatal olyan buszvonal létesítésére kérte a vállalatot, amely a parkolóházakat köti össze. Abban reménykednek, a városba érkezők valamelyik állami vagy magánkézben levő parkolóházban hagyják járművüket, s onnan a közszállítást igénybe véve intézik ügyes-bajos dolgaikat, megelőzve ezzel a forgalmi dugók kialakulását és a légszennyezést. A 0-s számozású járat amolyan „zöld vonal” lesz, ugyanis a tervek szerint elektromos autóbu­szok szolgálják majd ki az utazóközönséget. A CTP a metropoliszövezetre is gondol: Szászfenesre is kiterjesztik a járművek érkezésére vonatkozó elektronikus kijelző rendszert.

A kolozsvári önkormányzat komolyan gondolja a tömegközlekedési hálózat bővítését és gépkocsiparkjának fejlesztését: nemrég megérkezett újabb két elektromos autóbusz, amelyeket már ebben a hónapban üzembe helyeznek, így a flotta negyvenegyre bővül. Ne feledjük, hogy Kolozsvár volt az első az országban, amely – Svájc hathatós segítségével – bevezette ezeket a környezetkímélő tömegközlekedési eszközöket. Ilyen összefüggésben érdemes megjegyezni, hogy az Emil Boc vezette önkormányzat feltett szándéka, hogy 2025-re a közszállítási vállalat teljes járműflottája környezetkímélő legyen, azaz csupán villamosokból, trolibuszokból és 600 ezer–egymillió euróért vásárolt elektromos autóbuszokból álljon. 
Információink szerint a polgármesteri hivatal és a közszállítási vállalat illetékesei hidrogén segítségével közlekedő autóbuszok vásárlását is fontolgatja. Emil Boc egy rádióadásban elmondta: világszinten jelenleg csupán 160 ilyen jármű van forgalomban, s bár a töltőállomások létesítése, működtetése és fenntartása többe kerül, mint az elektromos autóbuszok esetében, az iparág fejlődőben van. Hatalmas előny viszont, hogy a hidrogénalapú közszállítási járművek esetében a töltési idő csupán 7 perc, a busz pedig ezt követően 150 kilométer megtételére képes.

Az utazóközönség hosszú ideje megfogalmazott kérésének eleget téve az elkövetkező időszakban új járatok közlekedhetnek a lakónegyedek között. Eszerint tömegközlekedési vonal létesülhet a Donát és Györgyfalvi negyed, valamint a vasútállomás és a Kőváry-telep/Gruia között. Ezenkívül figyelembe veszik az utóbbi években felépült lakónegyedek lakosai részéről érkező kéréseket, s igyekeznek eleget tenni ezeknek. 
Egy másik új vonal járata a belvárosi parkolóházak között közlekedne. A kinyilvánított cél az, hogy rávegye a városon kívülről érkezőket: hagyják a parkolóházakban autójukat, s közszállítással folytassák útjukat, elkerülve ezzel a forgalmi dugókat és levegőszennyezést. A 0-s számmal ellátott vonal tervezett útvonala: BT Aréna (körülbelül 300 parkolóhely) – Béke/Lucian Blaga tér (382 hely) – Házsongárdi temető (az Erdélyi és a Királyhágómelléki Református Egyházkerület közös nyugdíjpénztára 4 millió eurós befektetésből 321 férőhelyes parkolóházat épít ide) – Kispiac/Heltai/Cipariu tér (tervezett parkolóház) – törvényszék – Széchenyi tér (szabadtéri és földalatti parkoló) – Függetlenség Sétánya/Splaiul Independenţei – BT Aréna. 
A CTP a metropoliszövezetben közlekedő járatokról sem feledkezett meg: az utazóközönség kényelmének növelése érdekében például Szászfenesen elektromos kijelzőkkel látják el a buszmegállókat. Ugyanakkor tervbe vették a Gorbó-völgyébe és a Szászfenest a Donát negyeddel összekötő közszállítási vonal létesítését. 
A Szabadság volt az első kolozsvári kiadvány, amelyik évekkel ezelőtt jelezte, hogy a CTP nő jegyellenőröket alkalmaz. Valamennyien tapasztalhattuk, hogy a közszállítási járműveken hirdetik is az állásokat a szebbik nem számára, ám egyelőre egy hölgy sem vállalta az állással járó nehézségeket…


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Filmtettfeszt: díjátadó kézfogás és ...
Szexedukáció, utcai okoskönyvtár, ...
Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ