Új bemutatóval indítja az évet a Váróterem Projekt
Vissza

Új bemutatóval indítja az évet a Váróterem Projekt

Kortárs erdélyi magyar szerző szövegének bemutatójára készül kolozsvári játszóhelyén, a ZUG.Zone-ban (Árpád/Traian utca 40-42. szám), a Váróterem Projekt. Lovassy Cseh Tamás (elcsété) ROMÁNIA 100 című színpadi szövegét a szerző rendezésében mutatják be január 29-én, kedden este 7 órától, a további előadásokra pedig január 31-én, valamint február 5-én és 6-án kerül sor – szintén 19.00 órai kezdettel, olvasható a társulat közleményében.

„Mint ismeretes, Románia 2018-ban megalakulásának századik évfordulóját ünnepelte, amely számos kulturális esemény kiindulópontja és ihletője volt. A Váróterem Projekt társulata is ezen évfordulóból kiindulva vágott bele abba a projektbe, amelynek eredménye a január 29-i bemutató. Lovassy Cseh Tamás rendező, szövegíró a társulat tagjaival közösen olyan színpadi világot alkotott, amelyben a centenáriumi évforduló mindössze ürügy arra, hogy az alkotók olyan fontos kérdésekről beszéljenek, mint a román-magyar együttélés, az elvándorlás vagy épp az itthon maradás problémája, a múltfeldolgozás szükségszerűsége, a jövőtervezés és jövőnélküliség tárgyköre, vagy épp az erdélyiség megfogalmazhatósága és megfogalmazhatatlansága. Ahogy azt a Váróterem Projekt előadásait látogatók már megszokhatták, a társulat tagjai ismét célul tűzték ki, hogy a kortárs színház formanyelvét alkalmazva beszéljenek aktuális kérdéseinkről, miközben a ROMÁNIA 100-ban arra is törekedtek, hogy közös gondolkodásra invitálják nézőiket: elképzelhető-e a közös- és egyéni múlttal való szembenézés, az itthoni terephez kötött jövőtervezés, miközben régmúlt sérelmek és jelenbéli politikai csatározások nehezítik meg az együtt- és túlélést?”, áll a Várótermesek közleményében. 

 „Miközben aktuális és húsba vágó közösségi és politikai kérdéseket feszegetünk, mégis arra törekszünk, hogy elsősorban egyéni sorsokat mutassunk be: két családot, néhány gyereket, két közéleti szereplőt, iskolaigazgatót, alkotó embert – mind-mind olyanokat, akik ismerősek számunkra mindennapjainkból. A különbség csak ennyi: színpadi szituációba helyezve őket felnagyítódnak problémáik, élesebbé válnak kérdéseik. Számunkra pedig épp ez a fontos, hogy a színház nyelvén keresztül kérdezzünk rá jelenünkre, vagyis arra – és számomra ez a legfontosabb –, hogy élhető és fenntartható-e mindaz, amit ma Erdélynek vagy erdélyiségnek nevezünk. Vagy még inkább: mit jelentenek ma ezek a fogalmak? Ennyiben pedig témánk univerzális és több száz éves: nem szorítkozik kizárólag a román-magyar együttélés problémakörére” – jegyezte meg az előadás rendezője és szövegírója.

A produkció díszleteit, jelmezeit és látványvilágát Gábor Zsófia tervezte, míg dramaturgként Kovács Emese, fordítóként pedig Bertóti Johanna vett részt a munkafolyamatban. Az előadásban színpadra lép Sebők Maya, Mostis Gergő, Pál Emőke, Imecs-Magdó Levente és Csepei Zsolt, a Váróterem Projekt csapata pedig négy középiskolás diákkal is kiegészült, akik nem csak szereplői az előadásnak, de annak zenei világáért is felelnek – név szerint: Sárosi Áron, Jenei Deborah, Ballai Álmos és Jakab Ádám.

Az előadásokra jegyek a www.varoteremprojekt.ro oldalon, valamint a wrp_tickets@yahoo.com címen foglalhatók.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ