U-BT: Majdnem odalett a győzelem
Vissza

U-BT: Majdnem odalett a győzelem

Több mint négyezer néző látogatott el vasárnap este a sétatéri sportcsarnokba, hogy megnézze a bajnoki címről áhítozó kolozsvári gárda játékát a címvédő ellenében a férfi kosárlabda Nemzeti Liga második szakaszának 4. fordulójában, és bizony a nézők nem csalódtak: szép meccset láthattak, amelyet nagy küzdelem és izgalmas végjáték jellemzett.

Az első kosarat ezúttal a vendégek dobták a BT Arénában, de nem késett a válasz, így a csapatok az első percekben felváltva vezettek, végül a negyedet a vendégek zárták hajszálvékony – egypontos – előnnyel.

A második 10 perc a cserepadról „beugró” Sergiu Mureşan kétpontosával indult, amivel az U-BT visszavette a vezetést, majd lassan növelni kezdte előnyét. 27:20 után a vendégek percei következtek – felzárkóztak 27:25-re –, de aztán újabb hullámvölgybe kerültek (36:27), s így a negyedet kényelmesnek mondható különbséggel a házigazdák nyerték – mint utólag kiderült, gyakorlatilag ennek köszönhették a végső sikert.

Térfélcsere után egy 0:5-ös sorozattal ismét gyorsan visszajöttek a játékba a nagyváradiak (36:34), ám ettől nem illetődött meg Mihai Vlad Silvăşan legénysége, amely a találkozó 22. percében először vezetett kétszámjegyű különbséggel (44:34, majd 46:34). A 10–12 pontos előnyt azonban nem tudta átvinni az utolsó játékrészbe, ugyanis a negyed második felében 4 és fél perces „áramszünet” következett be a hazaiak játékában, amely során egyetlen (!) pontot sem tudtak szerezni.

Ezek után Dorsey triplája az utolsó negyed 15. másodpercében, 56:53-as állásnál igen fontos pszichológiai pillanata volt a találkozónak – mégis, ahogyan a mondás is tartja, ami késik, nem múlik: a találkozó 37. percében a vendégek Richard távoli dobásával magukhoz kaparintották a vezetést (66:67) – jött is az időkérés. Innentől kezdve hol egyik, hol másik csapat volt pillanatnyi lépéselőnyben, sőt, pontosan 30 másodperccel az utolsó sípszó előtt éppenséggel egyenlő, 71:71 volt az állás. A két újabb időkéréssel is tarkított utolsó fél perc döntő mozzanata az volt, amikor Kyndall Dykes bevitte a palánk alá labdát, és bedobta a kétpontost, a rangadóból hátramaradt 7 másodpercének végén Richard triplája ugyanis célt tévesztett, így ha némi szerencsén is múlt, de megszerezte a presztízsgyőzelmet az U-BT, amely ilyenformán idénybeli harmadik győzelmét aratja a nagyváradiak felett – az alapszakaszban idegenben 72:69-re, itthon 93:78-ra diadalmaskodott.

Végeredmény: • Kolozsvári U-BT–Nagyváradi ESK 73:71 (17:18, 19:11, 20:24, 17:18); a kolozsvári pontszerzők: Dykes 19, Dorsey 17, Washburn 13, Raszics 9, Török Roland 5, Easley és Calnicenco 4–4, Mureşan 2.

„Nagyon örvendek ennek a győzelemnek, mindegy, hogy szereztük meg, a lényeg, hogy jó eséllyel az első két hely egyikén maradunk a bajnokság e szakaszának végéig. Most bajnoki szünet következik, amelyben zárjuk sorainkat; keresünk egy játékost, vélhetően február végéig leigazoljuk, közben pedig visszavárjuk a sérülteket, Marinovot és Kutit” – összegzett a mérkőzés után Silvăşan.

A Piros-csoport további eredménye: • Nagyszebeni ESK–Krajovai U 77:68; a Piteşti-i Argeş–Temesvári KK találkozót hétfőn játsszák. A sorrend: 1.  Nagyszeben 32 pont/7 mérkőzés, 2. KOLOZSVÁR 31/7, 3. Krajova 29/7, 4. Nagyvárad 28/7, 5. Temesvár 25/6, 6. Piteşti 24/6.

A bajnokság március 2-án folytatódik, mivel február 21-én Románia (Törökkel és elméletileg Kutival – ha játékképes lesz – a keretben) Macedóniát fogadja Ploieşti-en, majd 24-én Koszovóba látogat a 2021-es Európa-bajnokság előselejtezőiben. Az 5. fordulóban az U-BT a listavezető szebenieket látja vendégül.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Dana Gârbovant jelölik igazságügyi ...
Külügyminiszteri nyilatkozat a ...
Kávéházakról, törzsasztalokról, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...