Továbbra is megállíthatatlan az U-BT

Továbbra is megállíthatatlan az U-BT
Sorozatban nyolcadik (négyet a hazai bajnokságban, négyet a nemzetközi porondon) győzelmét könyvelhette el vasárnap este a Kolozsvári U-BT férfi kosárlabdacsapat a Krajovai U MSC ellen a Nemzeti Liga nyolcadik fordulójában. A 80:71 (19:17, 15:17, 28:16, 18:21) arányú eredménnyel továbbra is a kolozsváriak állnak a bajnokság élén.

KOVÁCS ÁGNES

Múlt héten az U-BT csapata Koszovóban aratott fölényes sikert a KB Peja ellen a FIBA Európa Kupa negyedik fordulójában, s ezt a lendületet a Krajovai U MSC ellen is meg tudták őrizni a kolozsvári fiúk. Igaz, az első félidőben még úgy tűnt, a két csapat viszonylag kiegyenlített teljesítmény nyújt, az első negyed végén mindössze két pont volt a krajovaiak lemaradása, ez a hátrány is eltűnt nem sokkal a félidős szünet előtt, amikor Abrams Jamar 34:34-re egyenlítette ki az állást.

A nagyszünetet követően a mérleg nyelve azonban az U-BT fele billent: négy perccel a harmadik negyed vége előtt az U-BT már 11 pontra (55:44) ellépett ellenféltől. Az utolsó tíz percben viszont már az oltyán csapat, szerzett több pontot, összesen 21-et sikerült szerezni, ám ennek ellenére a lefújást követően 80:71-et mutatott az eredményjelző, így a kolozsváriak ünnepelhettek.

Az est legtöbb pontját (21-et) a krajovaiak játékosa, Williams Mathias Paul gyűjtötte össze. Kolozsvári részről a vasárnap 29. születésnapját ünneplő Kyndall Dykes (a képen fehérben) volt a legeredményesebb: az amerikai 17 pontot és hét lepattanót szerzett csapatának. További kolozsvári pontszerzők: Filip Adamovics 15, Alekszandar Raszics 13, Ousmanne Barro 12, Vlad Moldoveanu és Makszim Pusztuzvonov 7–7, Teodor Jucan 5 és Török Roland 4; játszott még Tudor Gheorghe.

A mérkőzést követően Mihai Silvășan, az U-BT vezetőedzője elmondta, örömmel tölti el, hogy csapata képes arra, hogy egymás után nyerjen, még akkor is, ha néha ezt nem a leglátványosabb módon teszi. „Ma este például támadásban nem voltunk a legjobbak, ezért azt mondtam a fiúknak, hogy ha nem tudunk pontokat szerezni, akkor a koncentráljunk a védekezésre. Ez sikerült, és nagyon örülök neki” – nyilatkozta Silvășan. Majd hozzátette: „meg kell vizsgálnunk, hogy mi nem működött és mennünk kell tovább, hiszen szerdán ismét pályára lépünk a FIBA Európa Kupában, ahol az első helyért játszunk a török Gazianteppel.”

Kyndall Dykes elmondása szerint is nagyon fontos volt számukra, hogy győzni tudjanak Krajova ellen, hiszen így nem tévesztenek irányt a szerdai, Gaziantep elleni meccs előtt. Dykes azt is kiemelte, nagyon jól esett neki, hogy a szurkolói megemlékeztek a születésnapjáról: „csodálatos érzés volt, hogy ennyien eljöttek értem, elénekelték a Boldog születésnapot, és volt olyan, aki még egy tortával is meglepett, hihetetlen! Nagyon hálás vagyok érte!”

A nyolcadik forduló többi mérkőzésén: • Bukaresti Dinamó–Bukaresti Steaua Eximbank MSC 73:96 • Marosvásárhelyi Maros KK–Nagyszebeni ESK 68:74 • Nagyváradi MSC ESK–Temesvári KK 84:82 • Piteşti-i BCMU–Nagybányai Olimpic 82:58; a Galaci Phoenix szabadnapos volt.

A vasárnapi találkozót követően az U-BT foglalja el a Nemzeti Liga tabellájának első helyét 13 ponttal (604:532) a Steaua (13 pont, 612:543) és a Nagyváradi MSC ESK (12 pont) előtt.

Az U-BT a török Gaziantep Basketbol ellen lép pályára a FIBA Európa Kupa G-csoport következő fordulójában szerdán este 20.30-tól a Horia Demian Sportcsarnokban.