Tűz rongálta meg a válaszúti református templomot
Vissza

Tűz rongálta meg a válaszúti református templomot

Jelentős károkat okozott a válaszúti református templomban, február 13-án, ma délelőtt keletkezett tűz. A szerencsétlenséget rövidzárlat okozta, a lángok a mennyezet egy részét emésztették fel, valamit a tetőszerkezetben tettek kárt, a segítőkész helyiek és a kolozsvári tűzoltók gyors beavatkozása azonban megmentette az épületet – olvasható a reformatus. ro beszámolójában.

A 17. századi, B kategóriás műemléktemplom belsejét két éve korszerűsítik, idénre pedig újabb javítási munkálatokat tervezett a gyülekezet – magyarázta Vajda Dezső lelkipásztor, aki ma reggel Kolozsvárra indulóban vette észre a templom cserepei közt kiszivárgó füstöt, és rögtön segítséget hívott. Amíg a tűzoltók kiértek, a környékbeliek maguk igyekeztek a lángok ellen küzdeni. – Az Úristen nem engedte, hogy elmenjek itthonról. Ő irányított oda, hogy a sietség ellenére is megnézzem, mi történik a templomban – fogalmazott a lelkész.

A településen éppen folynak a villanyhálózat kicserélésének munkálatai, ezért időnként szakadozik az áramszolgáltatás. A tűzoltók szerint a folyamatos ki-bekapcsolás válthatta ki a gyenge, ’60-as évekbeli villanyhálózat egyik huzalának felhevülését, amely a tűzhöz vezetett. A templom mennyezete három rétegből áll, ezt, szakértők szerint, a villanyhálózattal együtt, teljes egészében ki kell cserélni, a tetőszerkezet egy részével együtt, de belső és külső tisztításra, meszelésre is szorul az épület. Egyelőre, a tegnap folyamán a födém és a tetőszerkezet gerendáit támasztják alá, hogy megakadályozzák a további romlást. A gyülekezetnek nincs meg minderre az anyagi háttere, várnak a biztosító közbelépésére, és bíznak az emberek segítőkészségében. Az Erdélyi Református Egyházkerület sürgősségi segéllyel járul hozzá a helyreállítási munkálatok mielőbbi elvégzéséhez.

A munkálatok befejezéséig, vagy legalább a templom használhatóvá tételéig az istentiszteleteket a gyülekezeti teremben tartják majd a helyi reformátusok – mondta el Vajda Dezső lelkipásztor, aki abban reménykedik, hogy húsvétkor újra a templomban ünnepelhetnek.

Borítókép: Kiss Gábor


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusban kezdik a Békási út ...
Rendezvényajánló
Az amerikai filmakadémia kiáll korábbi ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ