Tücsök és a barátkozás
Vissza

Tücsök és a barátkozás

Na, végre itt a nyár a nagy meleggel és kánikulával. Tücsök is megszabadulhat bozontos sörényétől. A kutyafodrászhoz előjegyzéssel, kétheti várakozás után jutunk csak el. Számomra megkönnyebbülés, kevesebb a szőr a lakásban, neki is jó lesz, nem melegíti a bunda.

Utólag kiderült, kész tortúra volt a közel másfél óra!  A hosszú várakozás az előtérben kínosan telik nekem is, amíg végül kinyílt az az ajtó, amelyen ő bement. Egy barna, lecsupaszított egérszerű négylábú ugrott ki, és megállt előttem. Ebből tudtam, hogy ez nem lehet más, csak Tücsök: húzott is kifelé az ajtón, minél hamarabb menjünk már innen. Jutalomfalatkával vigasztaltam, valahogy csak kiengesztelem! Ne haragudj rám, Tücsök, nehéz a kutyaélet…

A múlt augusztusi kutyatámadás óta Tücsök nehezebben barátkozik, bizalmatlan kicsikkel és nagyokkal, beleértve a kutyákat, macskákat is.  Mint egy igazi vadászkutya, becserkészi áldozatát, óvatosan megközelíti, és megszagolja elölről, majd hátulról. Ha az nem morog vissza, szerencséje van… fajtától és nagyságtól függetlenül, nála nem számít, ha a kiszemelt kedvenc nagyobb, magasabb, hosszabb lábú. Szelíden rám néz, na, mit szólsz hozzá? 

Így hát eljött az idő a reszocializálásra, ami jót tesz a kutyának és gazdijának egyaránt. Egy hosszabb séta után irány a kifutó, hiszen ott találkozhatunk a régi és új négylábúakkal és azok hozzátartozóival. Ott értesülünk azokról a kutyákról, akik a mennybe távoztak, vagy akinek a gazdija átkutyagolt az örök vadászmezőkre…

A kisebb területű elkülönített részben már ott szaladgál Mózsi, a yorkshire terrier, Bizsu, a fehér uszkár, akinek már Tücsök is csapta a szelet, és Káli, a tacskó-agár keverék, akinek a feje és testhossza tacskó, színe és hosszú lábai viszont az agárt utánozza. Furcsa keverék, és nagyon fél a kanoktól, de miután megtapasztalta, hogy nem bántják, játszani hívja őket, és a kergetőzésben derül ki, hogy nem is akármilyen alomból származik, mindenkit maga mögé utasít. Káli nem szereti a Jack Russel-terriereket, Tücsök közeledését viszont nem utasítja vissza, behódol: hanyatt veti magát a fűben, és állja, hogy Tücsök körbeszagolja, megnyalja, és melléje telepszik.

Kutyám viszont feszült, ideges lesz a francia mopszok és francia meg angol buldogok társaságában: rájuk morog, főleg akkor, ha a közelében tétlenkedem, ácsorgok a többi gazdival egyetemben. Mi gazdik ott időzünk ebeink társaságában a kifutón, az egyetlen padot a nap telibe találja, így a fa árnyékában való szobrozás közben folyik az eszmecsere a kenyérsütéstől kezdve a foci-világbajnokságig, a divattól a világpolitikai helyzetig, főleg amikor a francia orvostanhallgató diák is jelen van. (Siettettem Tücsköt, hogy megnézzem az orosz–egyiptomi meccset, legyen másnap miről beszélgetni). Zsák nevű Jack Russel-terrierje nagyon eleven, de Tücsökre rá sem hederít… pedig állandóan ugatja a többi kutyát. Ha a kifutó kapuján be akar térni egy másik eb, már ott van és hangos (néha túl hangos) ugatással jelzi, szabad-e bejönni.

A nagyobb kifutót a kisebbtől drótkerítés meg kapu választja el, amin keresztül látható, hogyan bakalódnak a „nagykutyák” egymással. Tücsök kíváncsiskodik, menne is közéjük, de én megálljt parancsolok, na, csak oda ne! (Gondolom, most néhány kutyatartó gazdi erre felszisszen, sokszor a kisebb testűek agresszívabbak, mint a nagyok.)

Szóval: a reszocializálással a kutyák között, a gazdikkal, ha nehezen is, de működik. Ha mégsem járunk teljes sikerrel, még mindig ott van a művészetterápia: tappanccsal való festés, papíron. Igaz, Tücsök nem ismeri a színeket, de a látvány kedvéért bevethető a kék–zöld–vörös színskála, hogy a gazdi szíve és lelke is ámulatba essen… de erről majd legközelebb.

Forró Ágnes

EZ ÉRDEKELHETI
ÉLETMÓD ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Virtuális próbafülke, kínai bocskai ...
Sürgősségi rendelettel módosították az ...
Ismét kihallgatják Liviu Dragneát a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A vádlottak padján
  • VIDEÓK - Magánház égett le Szászfenesen
  • A diplomátlan elit
  • Megnövelték a gyermekpénzt az RMDSZ ...
  • Szülő numeró 3