Továbbra is támogatja a sportklubokat a városháza
Boc: decentralizációra lenne szükség a jobb működés érdekében
Boc: decentralizációra lenne szükség a jobb működés érdekében
Vissza

Továbbra is támogatja a sportklubokat a városháza

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal idén is támogatja a városban működő sportklubokat, a tömegsportot és a teljesítménysportot művelő létesítményeket egyaránt, még ha azok nem is a helyi önkormányzatnak, hanem a sportminisztériumnak vannak alárendelve. Emil Boc polgármester a tegnapi, sport tematikájú közvitán rámutatott: a sportklubok esetében decentralizációra lenne szükség, azaz arra, hogy a sportminisztérium folyósítson ugyan az egyesületek számára támogatást, de közben nagyobb teret hagyjon a helyi hatóságoknak. A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal által online lebonyolított közvitára csak hat személy jelentkezett felszólalónak, de egyikükkel nem sikerült kapcsolatba lépni. A felszólalók mindegyike azt hangsúlyozta: az országban a kolozsvári önkormányzat az egyetlen, amely közvitát szervezett a sportklubok támogatására, és amely a jelenlegi, járvány sújtotta helyzetben is anyagi támogatásáról biztosította a sportok művelőit.

– A jelenlegi körülmények között is folytatjuk a sportklubok anyagi támogatását. A Kolozsvári Universitatea Sportklubhoz tartozó egységek esetében közvetlen felelősséggel tartozunk, de anyagi lehetőségeinktől függően a nem önkormányzati sportklubokat is támogatjuk, hiszen ezek is a városnak szereznek dicsőséget. Annál is inkább ezt kell tennünk, mivel az Európai Unió tagállamai közül Romániában tartják nyilván a legtöbb elhízott tinédzsert, és számuk fokozatosan nő. Az elhízás megfékezésének egyik lehetőségét a tömegsport művelésében és annak támogatásában látjuk – vezette fel a közvitát Emil Boc polgármester. 

– Nagy erőfeszítések árán elértük, hogy a sportklubunknak jelenleg nincs adóssága. A romániai női kézilabda- és kosárlabda-bajnokság itteni lebonyolítása alatt ősszel legalább harminc mérkőzés zajlik Kolozsváron – közölte Ovidiu Vasu, az Universitatea Sportklub elnöke. Hozzátette: ahhoz, hogy ezeket méltóképpen meg tudják szervezni, négymillió lejre van szükségük. – Öröm számomra, hogy a női kézilabda iránt egyre nagyobb az érdeklődés. Ezért alig várjuk, hogy újrakezdhessük az edzéseket és magunk mögött tudjuk a járványt – fogalmazott Vasu. 

– Még a járvány kitörése előtt tárgyaltam Ionuţ Stroe ifjúsági és sportminiszterrel, és akkor már javasoltam a decentralizációt. A legjobb az lenne, ha a sportklubok átkerülnének a helyi hatóságok hatáskörébe, miközben a minisztérium is támogatja őket. Mert jelenleg a sportkluboknak „két anyja van”, az önkormányzat és a minisztérium, ezért a támogatás elég nehézkes – mondta Emil Boc, aki szerint a helyi önkormányzat inkább tisztában van a városban működő sportklubok szükségleteivel. – Ha a sportklubok átkerülnének önkormányzati hatáskörbe, akkor koherens támogatási stratégiát dolgozhatnánk ki. Ennek keretében támogatnánk a teljesítménysport és a tömegsport művelését – tette hozzá a polgármester, aki szerint a helyi hatóságoknak az a feladatuk, hogy megteremtsék a sport műveléséhez szükséges infrastruktúrát. Azt viszont már nem vállalhatják, hogy több tízezer eurós fizetést biztosítsanak egy-egy sportolónak – jegyezte meg. 

– Szükségünk van a polgármesteri hivatal támogatására, annál is inkább, mivel a járvány megtizedelte a magáncégek anyagi lehetőségeit, a Kolozs Megyei Tanács pedig idén semmilyen sportklubot, -eseményt nem támogat – vázolta a helyzetüket Alin Cioban, a Kolozsvári U Olimpia női futballcsapat elnöke, aki szerint június 17-én, az UEFA-kongresszuson dől el, hogy augusztusban Kolozsváron rendezik-e meg a női futballcsapatok Bajnokok Ligája egyik csoportjának mérkőzéseit. Mivel a városban kevés a koronavírusos megbetegedés, jó eséllyel pályázhatnak erre. Hozzátette: a kolozsvári csapatnak van esélye továbbjutni a legjobbak közé. Cioban azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a 19 évesnél kisebb gyermekeknek is sportbázist kellene biztosítani az edzéshez. 


A kolozsvári női futballcsapat támogatása is megcsappant

Mirel Alexa, a Sports Festival Romania ügyvezető igazgatója az idei Sports Festival elmaradásáról beszélt, amelynek első két kiadása, 2018-ban és 2019-ben, nagyon sikeres volt. – Közel 12 ezer ember vett részt a fesztiválokon a belvárosban. Az volt a célunk, hogy megmozgassuk az embereket, a tehetséges gyerekeket pedig a teljesítménysport felé irányítsuk – beszélt a rendezvény célkitűzéseiről. – Egyelőre nem lehet kosárlabda- és futballmérkőzéseket tartani, a sportkedvelők a parkba mennek, ha egy kis mozgásra vágynak. Reménykedve várjuk a június 15-ét, amikor vélhetőleg új lazító intézkedéseket léptetnek életbe – fogalmazott Alexa. 

– Jó lenne, ha városvezetőként arra kérné a sportminisztert, hogy a többi sportág mellett a futball, az egyik legnépszerűbb sportág helyzetét is szabályozza. Nem hiszem, hogy edzéseken a futballozni vágyó gyerekek bármilyen veszélynek is ki lennének téve – mondta Răzvan Zăvăleanu, a Kolozsvári Junior Viitorul Futballakadémia elnöke. A Kolozsvári Junior Viitorul Futballakadémiát 95 százalékban a magáncégek tartják el. Most, hogy a cégek jövedelme megcsappant, nehézségbe ütköznek alkalmazottaik és számláik kifizetésekor. Ezért kérik a polgármesteri hivatal támogatását, hiszen 350 gyerek tanul futballozni a sportklubban, és többségük nagyon szegény családból származik – részletezte Zăvăleanu. 
Az Akarat/Voinţa Sportklubban már elkezdték az egyéni sportok művelését: ökölvívás, kerékpáros, karate-, asztalitenisz-edzéseket tartanak. Tavaly 70 aranyérmet szereztek, idén viszont bizonytalan a helyzetük. – Fedett sportpálya megépítésére lenne szükség, ahol pályakerékpár-versenyt lehetne rendezni. Ilyen csak egy van az országban, de használhatatlan. Ezért tavaly az országos bajnokságot Bulgáriában kellett megszerveznünk. Ha Kolozsváron megépülne egy ilyen fedett pálya, akkor egész Európából ide jönnének a sportág művelői. Hadd legyen ebben is első Kolozsvár, ahogy annyi másban is – mondta Gheorghe Căpraru, az Akarat Sportklub igazgatója. 

Válaszában Emil Boc kifejtette: nem zárkózik el a feladat elől, de szükség lenne projektre, amely tartalmazná a megvalósításhoz feltétlenül szükséges műszaki és gazdasági mutatókat.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Új kiadványok a Minerva ...
A címtelen föld őszinte hangjai
Beindult a bűnvádi eljárás Bănicioiu ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ