További öt F-16-os harci repülőgép beszerzését engedélyezte a parlament
Vissza

További öt F-16-os harci repülőgép beszerzését engedélyezte a parlament

A szenátus után a képviselőház is elfogadta ma azt a törvényt, amely jóváhagyja, hogy a kormány további öt használt F-16-os harci repülőgép beszerzéséről kössön megállapodást a portugál kormánnyal.

Márciusban állt szolgálatba az első tizenkét F-16-os Fighting Falcon vadászgép, amelyeket szintén Portugáliától vásárolt Románia, egy 2013-ban kötött szerződés alapján. Az időközben új hajtóművel és elektronikával, korszerű fegyverzettel felszerelt repülőgépekért 628 millió eurót fizetett Bukarest: a vételár a pilóták és műszaki személyzet kiképzését is magában foglalta.

A mostani beszerzéssel egészítik ki az első F-16-os repülőrajt. A román védelmi minisztérium már több ízben jelezte, hogy közép és hosszú távon további három F-16-os repülőraj beszerzését tervezi, amelyet közvetlenül az Egyesült Államoktól vásárolna.

A törvénytervezet vételárat nem tartalmaz, de a román törvények szerint a parlament jóváhagyása a 100 millió eurót meghaladó beszerzésekhez szükséges.

Nicolae Ciucă védelmi miniszter szerint az újabb öt használt F-16-os közül négy a jövő évben érkezne meg Romániába, és a harmadik harci géptől kezdődően a felújítást már Romániában végeznék.

A légierő az F-16-osok szolgálatba állításáig izraeli segítséggel felújított, orosz gyártmányú MiG-21 típusú vadászgépeket használt. A korábban 110 vadászgépből álló flottában mára körülbelül 30-40 harcképes gép maradt. Az utóbbi két évtizedben a román légierő több mint húsz MiG-21-ese hajtott végre kényszerleszállást vagy zuhant le.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ - Mérnöki központot ...
Újabb rekordot döntött a fertőzések ...
Elke Erb kapta a Büchner-díjat

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ