Tömegszállítás: nincs maszk, van bírság
Vissza

Tömegszállítás: nincs maszk, van bírság

Többszáz kihágást jegyeztek csütörtökön és pénteken a kolozsvári rendőrök, akik a közúti forgalom részvevőit és a tömegközlekedési járműveken utazókat ellenőrizték.

Közel 500 tömegszállítási járművet ellenőriztek a két nap alatt a helyi rendőrök, a kolozsvári közúti rendőrség és több kolozsvári rendőrőrs. Elsősorban azt vizsgálták, az utasok betartják-e a koronavírus miatt elrendelt óvintézkedéseket az 55/2020-as törvény szerint. Pénteken a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP) megállóiban és járművein is vizsgálódtak az alábbi régiókban: Malom/G. Baritiu utcai megálló–Állomás tér, Állomás téri megálló–Munka út, Unió/Memorandumului utcai megálló–Kétágú templom–Marasti tér, Marasti téri megálló–Reptér. 11 órától 12.30 óráig 358 tömegközlekedési járművet és mintegy 3400 utast ellenőriztek, közülük 19-en nem viseltek arcmaszkot. A hatóságok 21 esetben szabálysértés miatt összesen 12 800 lej értékű bírságot szabtak ki, ezek többségét, összesen 12 500 lej értékben a Covid-szabályok megszegése miatt, egyet (200 lej értékben) nyilvános területen elkövetett alkoholfogyasztás, egyet (100 lej értékben) koldulás miatt. Az ellenőrzésben 46 helyi rendőr vett részt, bírságok mellett arcmaszkot osztogattak azoknak az utasoknak, akiknek ez hiányzott.

Egy nappal korábban csúcsidőben, délután 5 és 7 óra között a közúti biztonság szavatolása céljából 184 járművet ellenőriztek, valamint 109 közszállítási járművet, összesen 216 személyt igazoltattak. Az észlelt kihágások következtében 124 bírságot szabtak ki, ezekből 105-öt a közúti közlekedésre vonatkozó 195/2002-es sürgősségi kormányrendelet megszegése miatt: 28 esetben gyorshajtásért, 17 esetben a biztonsági öv becsatolásának elmulasztásáért, 10 esetben vezetés közbeni telefonálásért büntettek, további 50 esetben más közlekedési szabályok betartásának elmulasztása miatt. A rendőrök 7 hajtási jogosítványt bevontak, 5 esetben a rendőrlámpa piros jelzésének figyelmen kívül hagyása miatt, kettőt a gyalogátkelőn érvényes elsőbbségi szabály megszegése miatt. Visszavontak két forgalmi engedélyt a műszaki vizsga hiánya miatt, és 19 személyt bírságoltak a Covid-szabályok be nem tartása miatt.a


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Online filmekkel ünnepel a Művész mozi
Házhoz jön a Filmtettfeszt
Vasárnap lesz a Pilátus című film ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ