Tokió 2020: Hamisítatlan japán hangulat a zárt kapus ünnepélyes megnyitón
Vissza

Tokió 2020: Hamisítatlan japán hangulat a zárt kapus ünnepélyes megnyitón

Látványos és hamisítatlan japán hangulatú produkciók színesítették péntek este a XXXII. nyári ötkarikás játékok zárt kapus, ünnepélyes megnyitóját Tokióban.

Az Érzelmek által egyesülve (United by Emotions) című hivatalos program egy videóval, valamint az azzal összekombinált élő előadással kezdődött, majd egy újabb videó következett, benne a 2013-as eredményhirdetéssel, amikor a japán főváros elnyerte a 2020-as játékok rendezési jogát. A felvételek aztán a felkészülést, az építkezést és a tervezést voltak hivatottak megmutatni, azonban a 2020-as esztendőnél baljós hangulatúvá vált a zene, és a sötét árnyalatú képekkel a koronavírus-járványra utaltak a készítők. A 2021-es év megjelenítésekor viszont az újrainduló világot szimbolizálták a videóban, miközben bemutatták, hogy a különböző sportágakban szereplő versenyzőknek mennyi akadályt kellett leküzdeniük, hogy ott lehessenek Tokióban.
A küzdőtéren egy sportoló szobakerékpáron, egy másik evezőpadon, egy harmadik pedig futópadon edzett, miközben tőlük távolabb több hasonló „sportoló” is ugyanazt az edzésmunkát végezte. A Külön, de nem egyedül című rész a hivatalos műsorfüzet szerint azt volt hivatott szimbolizálni, hogy a sportolók a világ minden táján külön tréningeztek a pandémia ideje alatt, de egy láthatatlan kötelék még ekkor is összekötötte őket.
Látványos fényjátékkal tarkított táncos előadásban a test, az izmok és a szív munkáját mutatták be a küzdőtéren a táncosok, akik a produkcióhoz gumiköteleket is használtak.
A himnusz előtt bemutatták a megnyitó két díszvendégét, Naruhito japán császárt, valamint Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét. A himnuszt az ázsiai szigetország egyik leghíresebb énekesnője, Misia énekelte el, ezt megelőzően a küzdőtérre vitték a japán nemzeti lobogót. A zászlót négy japán olimpikon, egy fogyatékossággal élő, valamint egy ápolónő vitte el a tartórúdhoz, amelyre felvonták a himnusz közben.
Újabb táncos produkció, valamint egyperces csend következett a koronavírus-járványban elhunytak emlékére, majd a küzdőtér közepére került az olimpiai ötkarika, az előadás ezen részét pedig tűzijáték zárta.
A sportolók bevonulását szimfonikus zenekar „készítette elő”, majd – elsőként Görögországgal – elkezdődött a küldöttségek megérkezése. A magyarok 143-ként értek az Olimpiai Stadion küzdőterére, a zászlót Cseh László négyszeres ötkarikás ezüstérmes és kétszeres világbajnok úszó, valamint Mohamed Aida tőrvívó vitte, aki magyar rekorderként hetedszer vehet részt nyári játékokon – az olimpiák történetében először volt két zászlóvivő. A nők piros-fehér-zöld kimonószerű ruhában vonultak, míg a férfiak sötétzöld nadrágot és piros-fehér-zöld felsőt viseltek. A magyar csapat 173 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a japán metropoliszba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk.
Az elméletileg 101 főt számláló román küldöttség élén Simona Gianina Radiş és az úszó Robert Andrei Glinţă állt, előbbi az utolsó pillanatban cserélte le evezős társát, Mădălina Bereşt – programváltozás után ugyanis a szervezők hétfőről előrehozták a selejtezőket, így a nyolcas tagjaként Bereş már szombaton versenyez, míg Radiş pénteken már korábban túljutott az előfutamon.
A bevonulás után egy videós összeállításban a százéves magyar Keleti Ágnes is feltűnt mint a legidősebb élő olimpiai bajnok. Ezt követően a sportolók kört alkottak, annak közepére behozott színes kockák pedig előbb egy várost, majd pedig a tokiói olimpia logóját szimbolizálták. Közben a stadion felett 1824 drón segítségével a levegőben is megformázták az emblémát, illetve a drónok ezt követően földgömbbé „alakultak”. John Lennon Imagine című slágere csendült fel a Szuginami gyermekkórus, valamint világhírű énekesek – Alejandro Sanz, John Legend, Keith Urban és Angélique Kidjo – előadásában, majd az olimpiai szervezőbizottság vezetőjének, Hasimoto Szejkónak, illetve a NOB elnökének a beszéde következett. A köszöntők után Naruhito császár hivatalosan is megnyitotta a nyári játékokat, majd az olimpiai zászló is megérkezett a stadionba, aztán az ötkarikás játékok himnusza, valamint különböző fényekkel megvilágított, papírból készült galambok „reptetése” következett. A műsor végén Tokió is bemutatkozott, és megérkezett az olimpiai fáklya, amellyel Naomi Oszaka négyszeres Grand Slam-tornagyőztes teniszező a Fudzsi-hegyet formázó építmény tetejére sétált és meggyújtotta a lángot.
Az augusztus 8-ig tartó tokiói olimpián 206 nemzet több mint 11 ezer versenyzője vesz részt.

Novák Károly Eduárd üzenete

A megszerzett érmek számánál fontosabb az, hogy Romániát képviselik a legrangosabb versenyen – üzente a román sportolóknak Novák Károly Eduárd ifjúsági és sportminiszter a tokiói olimpiai játékok pénteki nyitóünnepsége előtt.
„Tokió 2020 a tiétek, legyetek erősek, és mutassátok meg, hogy bajnokok vagytok. Sok sikert kívánok, mellettetek vagyok. Függetlenül attól, hogy hány érmet szereztek, az a fontos, hogy ott vagytok, és az országot képviselitek. Biztos vagyok abban, hogy büszkék vagytok erre az esélyetekre. Tárt karokkal várunk haza, szeretünk benneteket, és vigyázzatok magatokra” – mondta Novák Eduárd a személyes Facebook-oldalára posztolt videóüzenetben.
A sportminiszter kerékpárosként maga is részt vesz az olimpiai játékok lezárása után kezdődő tokiói paralimpián, és reményei szerint érmet is szerez. „Számomra óriási lehetőség miniszterként és sportolóként képviselni az országot a paralimpiai játékokon. Boldog vagyok, és mindent meg fogok tenni, hogy érmet szerezzek” – jelentette ki a tárcavezető.

Bemutatkoztak a magyarok és a román egyéni versenyzők

A megnyitó napjának reggelén a magyarok is bemutatkoztak a tokiói olimpián: Pétervári-Molnár Bendegúz második lett az egypárevezősök első előfutamában, s ezzel bejutott a szám vasárnapi negyeddöntőjébe.
A Sea Forest Evezős Pályán – amely később a gyorsasági kajak-kenu küzdelmeinek is otthont ad – a reggeli időpont ellenére az elmúlt napokban tapasztalt párás meleg, oldalszél és a koronavírus-járvány következtében üres lelátó fogadta a résztvevőket.
A Budapest Evezős Egyesület 28 éves versenyzője – aki öt éve, Rióban 14. lett, s másodszor vesz részt az ötkarikás játékokon – egy-egy brazil, iraki, kuvaiti, cseh és norvég riválissal csapott össze pénteken. A futamot óriási előnnyel a kétszeres világbajnok, Rióban kétpárban bronzérmes norvég Kjetil Borch nyerte óriási előnnyel, Pétervári-Molnár a brazil Luca Verthein Ferreirát lehajrázta, a futamból az első három jutott tovább a legjobb 24 közé, a többiek reményfutamra kényszerülnek. Pétervári-Molnár – akinek a döntőbe jutás a célja – egyedül képviseli a magyar evezőssportot Tokióban.
A román evezősök a kétpár előfutamaiban voltak érdekeltek, mindkét egység magabiztosan jutott tovább az elődöntőbe. A nőknél Ancuţa Bodnar és Simona Geanina Radiş mintegy nyolc másodperces előnnyel megnyerte a futamát, a férfiaknál Ioan Prundeanu és Florin Enache harmadikként végzett futamában, de így is továbbjutott.

*
Balogh Mátyás 632 körös teljesítménnyel a 61. helyen végzett a férfi íjászok pénteki rangsoroló versenyében a tokiói olimpián. A Malév SC versenyzője így a keddi első fordulóban, a 32 közé jutásért a sportág egyik kiemelkedő alakjával, a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok, 700 körrel ötkarikás rekorder dél-koreai Kim Vu Dzsinnel találkozik, aki 680 körrel negyedikként zárt a 64 fős mezőnyben.
A nőknél a mindössze 18 éves román Mădălina Amăistroaie szép teljesítménnyel a 37 helyen végzett a rangsorolón a 64 versenyző között. A Rădăuţi-i ISK és a Szucsávai MSC versenyzője 634 kört ért el, a kiesés küzdelemben, az első fordulóban a 28. helyen záró, 646 ponttal idénybeli legjobb eredményét jegyző kínai Sziao-csing Long ellen küzd.
A dél-koreai An Szan 680 körös olimpiai csúccsal nyerte a rangsorolót, míg a férfiaknál honfitársa, Kim Dzse Dok bizonyult a legjobbnak 688 körrel.

Borítókép: Mohamed Aida hétszeres olimpikon, világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok tőrvívó és Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó viszi a nemzeti zászlót a magyar csapat élén a nyitóünnepségen – FOTÓ: MTI/KOVÁCS TAMÁS


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ma ünnepeljük a magyar dráma napját
Két hét múlva kezdődik a 21. ...
TŰZ A TETAROM 1-NÉL, A TÖRÖKVÁGÁSNÁL

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Több mint egy tucat település vörös ...
  • Toleranciagyakorlás