Többletadóval sújtanák az egyéni hőközpontok tulajdonosait
Vissza

Többletadóval sújtanák az egyéni hőközpontok tulajdonosait

Évente több mint 800 lejes többletadóval sújthatnák Romániában az egyéni hőközpontok tulajdonosait, mivel az ilyen típusú készülékek, a széndioxid-kibocsátás miatt, szennyezik a környezetet.

A hatóságok nem tilthatják meg az egyéni hőközpontok beszerelését, azt viszont megfontolás tárgyává tehetik, hogy többletadóval sújtják azok tulajdonosait – mutat rá az Intelligens Energia Egyesület (AEI) egyik jelentése. A jelentésből kiderül az is, hogy míg 1990-ben az ország 330 településén még működött a távfűtés, amelynek során 3,5 millió lakást láttak el fűtéssel és melegvízzel, addigra ma már csak 37 helységben működnek a távfűtési szolgáltatást ellátó vállalatok, és csak 1,2 millió lakás van még rácsatlakozva a távfűtésre. Az elmúlt harminc éven a távfűtés legtermészetesebb és legegyszerűbb alternatívája a földgázzal működő egyéni hőközpontok voltak, amelyek mára igen elterjedtek.

„Az elmúlt húsz év romániai közpolitikái a földgáz használata fele irányították az állampolgárokat, és ezzel a fával fűtött lakások száma is csökkent. Ezek a politikák voltaképpen rákényszerítik a lakosokat az ilyen típusú gázfűtésre” – hangoztatják az AEI képviselői. 
{Tovább olvasható még 282 szó.}
Jelenleg az egyéni hőközpontok által kibocsátott széndioxid miatt nem számítanak fel többletilletéket az említett készülékek tulajdonosainak.  Eddig a CO2 kibocsátásra vonatkozó tanúsítványok ára 2-3 euró között ingadozott  egy tonna CO2  esetében.  Ez elhanyagolható összeg volt a lakossági fogyasztók számára. Jelenleg egy tonna
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Mozgósítási gyakorlat Székelyföldön
Tiltakoznak a rendőrségi alkalmazottak
Japán sztrájk az egészségügyben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Ballagókhoz s nem csak
  • Elballagtak az Apáczai-líceum diákjai
  • Az iskola anyacsavar, recepteskönyv, ...
  • Boné Ferenc-per: 20 év letöltendő ...
  • Magyarságfóbia