Több száz rakétát lőttek ki Gázából Izraelre, a hadsereg válaszul harckocsikat és rakétákat vetett be
Vissza

Több száz rakétát lőttek ki Gázából Izraelre, a hadsereg válaszul harckocsikat és rakétákat vetett be

Kétszáznál több rakétát lőttek ki szombaton a Gázai-övezetből Izrael területére, többtucatnyit közülük megsemmisített a Vaskupola légvédelmi rendszer, majd válaszul izraeli harckocsik és harci repülőgépek támadásokat hajtottak végre a palesztin területet uraló Hamász radikális csoport katonai állásai ellen – közölték izraeli és palesztin források.

Szombat este kiszélesedett a gázai rakéták támadásának kitett terület Izraelben, Beér-Sevát és a Negev-sivatag távolabbi területeit is lőtték. A hadsereg polgári védelmi egységei bejelentették, hogy vasárnap nem lehet kinyitni az iskolákat az övezet negyven kilométeres körzetében. 

Néhány rakéta lakott területen csapódott be, és a Hamász azzal fenyegetőzött, hogy szombat éjjel, vagy vasárnap további területekre terjeszti ki a támadásokat, Tel-Avivra és környékére is. 

Az izraeli légierő lebombázott három többemeletes gázai épületet, köztük a Hamász büntetés-végrehajtási minisztériumának épületét, és az Anadolu török hírügynökség helyi irodáját magába foglaló házat, amelyet az izraeli hadsereg szóvivője szerint a Hamász is használt. Péntek óta nyolc gázai vesztette életét az izraeli válaszcsapásokban. 

A rakétatámadások idején több, a gázai határhoz közeli városban megszólaltak a légvédelmi szirénák. Az izraeli rádió híradása szerint több gázai rakéta mélyen Dél-Izrael belsejében csapódott be. Noha a Vaskupola rakétavédelmi rendszer teljes gőzzel működött, és több tucat rakétát semmisített meg, három súlyos sebesülés történt az izraeli oldalon. Kirjat-Gatban egy nyolcvanéves asszonyt sebesített meg egy repesz, Askelónban egy negyvenkilenc éves férfi a végtagjain szenvedett közepesen súlyos sebesüléseket szintén rakétából származó repeszektől, és Askelónban egy harmincöt éves férfit is közepes súlyosságú sebesülésekkel szállítottak kórházba, miután házát eltalálta egy lövedék. 

A Jediót Ahronót című újság honlapja, az ynet azt írta, hogy több palesztin rakéta anyagi károkat okozott. Találat ért egy épületet Kirjat-Gatban, valamint Askelónban, Szderótnál pedig egy autóút rongálódott meg.

Az izraeli légierő a tankok után harci helikoptereket is bevetett gázai célpontok ellen, s a gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint a támadásokban életét vesztette egy huszonkét éves férfi, és megsebesült egy 13 éves fiú. Palesztin biztonsági források közölték, hogy izraeli harci repülőgépek mezőgazdasági területen vettek célba egy több emberből álló csoportot.

Az izraeli hatóságok lezárták a Gázától északra lévő, Zikim nevű tengerparti sávot, az ország déli részének kirándulóhelyeit, valamint az askelóni tengeri fürdőhelyeket, s a környező településeken megnyitották a közösségi óvóhelyeket. 

Az Iszlám Dzsihád nevű gázai iszlamista terrorszervezet azzal fenyegetőzött, hogy pokollá teszi az övezet környékén lakók életét, ha Izrael nem szünteti be a gázai katonai célpontok elleni csapásokat. Mindeközben az ynet gázai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a fegyveres konfliktus és a fenyegetések ellenére Egyiptom közvetítésével tovább folytatódnak Kairóban a tűzszüneti tárgyalások a Hamász és az Iszlám Dzsihád küldöttségeinek részvételével, sőt előrehaladás született a kedvező légkörben zajló megbeszéléseken.

Aviv Kochavi vezérkari főnök rendkívüli biztonsági tanácskozást hívott össze a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán Nadav Argamannak, a Sin Bet belbiztonsági szolgálat vezetőjének, valamint Herzl Halevinek, a déli katonai erők parancsnokának részvételével, s később Benjámin Netanjahu miniszterelnök is csatlakozott hozzájuk.

Izraelt igen kényes időpontban érte az újabb rakétatámadás, ugyanis jövő szerdán kezdődik a legfontosabb nemzeti ünnep, az emlékezés napja, majd csütörtökön az azt követő függetlenségi nap, amelyen hagyományosan rengeteg szabadtéri rendezvényt szerveznek országszerte. Ráadásul május közepén kezdődnek Tel-Avivban az eurovíziós dalfesztivál elődöntői, és egész Európából több ezer vendéget várnak, s ezért ezekben a  napokban a rádió katonai szakértői szerint valószínűtlen egy olyan nagyobb izraeli ellencsapás, amely akár hosszan tartó rakétaháborúhoz vezethetne a Hamásszal és az Iszlám Dzsiháddal. 

A szombati gázai rakétatámadások előzményeihez tartozik, hogy pénteken két izraeli katona megsebesült, négy palesztin pedig meghalt a határ menti összecsapásokban a Gázai övezetnél. Az incidens palesztinok kődobálásával kezdődött, majd mesterlövészeik izraeli katonákat vettek célba, válaszul az izraeli légierő és harckocsik támadást intéztek a Hamász állásai ellen.

EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Választás másként a járványban
Koronavírus – 1438 új fertőzött, ...
Választás - Ezer lejig terjedő ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ