Több mint nyolcezer jelöltet indít az RMDSZ
Kelemen: ezer okunk van arra, hogy a kormány ellen szavazzunk
Kelemen: ezer okunk van arra, hogy a kormány ellen szavazzunk
Vissza

Több mint nyolcezer jelöltet indít az RMDSZ

A szeptember 27-i helyhatósági választásokra 8390 jelöltet indít az RMDSZ. Ebből 286 polgármester-jelölt, 10 megyei tanácselnök-jelölt, 7495 helyi és 602 megyei tanácsos-jelölt – tudtuk meg Kelemen Hunor RMDSZ-elnöktől, aki a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) csütörtökön délelőtt világhálón megtartott ülése után nyilatkozott Kolozsváron a sajtónak. Kelemen Hunor bízik abban, hogy az RMDSZ megtartja eddigi választott tisztségviselőit, sőt, visszanyer néhány polgármesteri széket. A szövetségi elnök hangsúlyozta: ha a választók betartják a szabályozásokat, a szavazás nem jelent majd semmilyen veszélyt az egészségükre nézve. Kelemen kizárta azt, hogy az RMDSZ kormányra lépjen a parlamenti választásokig, ám azt elfogadhatónak tartja: az év végi törvényhozási választások után, ha koalíciós kormány kerül hatalomra, akkor abban az RMDSZ is részt vegyen. Az RMDSZ hétfőn dönt arról, hogy támogatja-e az Orban-kormány elleni szociáldemokrata bizalmatlansági indítványt.

„A szeptember 27-i helyhatósági választásokon 8390 jelöltet indít az RMDSZ. Ebből 7499 helyi és 602 megyei tanácsos-jelölt, 286 polgármester-jelölt és tíz megyei tanácsi elnök-jelölt.  A járvány miatt várható atipikus kampányban kevesebb közvetlen találkozásra kerül majd sor a választóinkkal, és hangsúlyosabban jelen leszünk a virtuális térben. Meg vagyok győződve arról, ha betartjuk az egészségügyi előírásokat, akkor a szavazáson való részvétel semmilyen kockázattal nem fog járni. Ezért mindenkit arra buzdítok, menjen el szavazni. Jó lenne, ha megdupláznák az eddigi szavazókörzetek számát, hogy elkerüljék a zsúfoltságot” – kezdte kolozsvári sajtótájékoztatóját Kelemen Hunor, aki az RMDSZ miniparlamentjének, a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) az ülése után nyilatkozott a sajtónak.

Elmondása szerint az RMDSZ közel 200 polgármesteri és négy megyei elnöki tisztség elnyerésére számít. Kelemen kifejtette: Szatmárnémeti polgármesteri tisztségét meg lehet őrizni, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós polgármesteri tisztsége pedig visszanyerhető. Kelemen dicsérte az RMDSZ Kolozs megyei jelöltjeit: Vákár Istvánra „bármikor rábízná a megye vezetését”, Csoma Botond kolozsvári polgármester-jelölt esetében pedig a hosszú távú elképzeléseit tartja jónak. Hozzátette: az RMDSZ önkormányzati választási kampányának kiemelt helyszíne Marosvásárhely lesz.

Az RMDSZ elnöke kitért arra is, hogy a helyhatósági választások után rögtön elkezdik a parlamenti választási kampányt. Az RMDSZ-szervezetek október 1-je és 5-e között bonyolítják le a küldöttgyűléseket, ahol majd rangsorolják a november végén vagy december elején esedékes parlamenti választás jelöltjeit. Az RMDSZ október elején dönt arról, hogy a tömbmagyarságban egy befutó helyet biztosít a szórványmegyéknek. A parlamenti választások előtt az RMDSZ nem szervez előválasztást, mert erre már nincs idő.

Újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor kifejtette: hétfőn délben döntenek arról, hogy támogatják-e vagy sem a kormány ellen benyújtott szociáldemokrata párti bizalmatlansági indítványt.

„Ludovic Orbannak elmondtam, hogy az RMDSZ miért elégedetlen a kormánnyal. Orbanék kisebbségi kormányt akartak, de úgy viselkednek, mintha többségi kormány lenne. Ezer okunk van arra, hogy ellene szavazzunk. Ha a kormány teljesítményét nézzük, akkor mennie kell. Nem lesz semmilyen drámai hatása, ha ideiglenes kormányt neveznek ki. Ha viszont az Orban-kormány elbukik, akkor a következő időszakban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) áldozatként fogja feltüntetni magát.  A parlamenti választások előtt nem tevődik fel az a kérdés, hogy az RMDSZ kormányra kerüljön” – fejtette ki Kelemen Hunor.

Hozzátette: a PNL megvásárolta magának a sajtót. Nagyon kevés a kormánnyal szembeni kritikus hang a román sajtóban, holott a kormány intézkedései dühöt, haragot és elégedetlenséget okoztak – válaszolta az újságíróknak Kelemen Hunor.

„Az RMDSZ 2014 óta nincs kormányon. Amikor kormányon vagyunk, akkor másképp hozzák a döntéseket. A mostani magyarellenes hangulat visszaszorításában részt vállalhat a majdani koalíciós kormány, amelyben az RMDSZ is részt vehet. Érdekességként megemlítem, hogy mostanában a román pártok abban versenyeznek, ki rúg nagyobbat a magyarokba?  Az RMDSZ által benyújtott oktatási törvénytervezetet is elvetették nemrég. Akkor ne várják azt, hogy az RMDSZ támogassa ezt vagy azt a román pártot” – magyarázta az RMDSZ elnök.

Kelemen Hunor kitért arra is: 1990 óta több román párt, még a Nagy-Románia Párt (PRM) is indított magyar jelöltet a választásokon, ám ezek végül nemigen jutottak mandátumhoz. Most a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) soraiban van több magyar jelölt, ismerte el Kelemen Hunor újságírói kérdésre. A román pártok színeiben induló magyar jelöltek mindig is veszélyt jelentettek, és a parlamenti bejutáshoz való 5 százalékos küszöb elérése többször kérdéses volt. Kelemen bízik abban, ha eddig sikerült a romániai magyar közösség nagy része támogatását elnyerni, most sem lesz másképp.

„Székelyföldön mindig is volt verseny. Amilyen az „adjon Isten”, olyan lesz a”fogadj Isten” is. 2016-ban felvettünk az RMDSZ parlamenti választási listáira két személyt, akik a Magyar Polgári Párt tagjai voltak. A most elfogadott szabályzat alapján is tudunk helyet biztosítani nekik, ám erről még korai beszélni” – közölte Kelemen Hunor, aki szerint a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Péppárt közötti fúziót jogilag nem lehet megvalósítani az idei parlamenti választásokig.

Borítókép: Rohonyi D. Iván


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Camerimage-díj – Tizenkét film ...
Elmaradhatnak a félévi dolgozatok
Tanulópénz

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ