Több millió lej a medvekérdés orvoslására
Vissza

Több millió lej a medvekérdés orvoslására

Európai forrásból 53,5 millió lejt különítettek el a romániai barna medve populáció ellenőrzésére és kezelésére – közölte Tánczos Barna szerdán Facebook-oldalán.

A környezetvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a medve populáció méretét genetikai tanulmányok alapján határozzák majd meg, ugyanis ez a módszer a legpontosabb becslési folyamat azon fajok számára, akiknek a sűrűségét nehéz felmérni.

Ennek alapján pontosan ki lehet deríteni a számukat, összetételüket életkor és nem tekintetében. Továbbá az intézkedéscsomag csökkentené az ember és a medve közti kontaktusok számát, valamint hozzájárulna a medvék életterének a megőrzéséhez, a populáció fenntartható menedzsmentjéhez.

A Keresztényhavason létrehozandó rezervátumba azokat a medvéket és bocsokat fogják betelepíteni, amelyeket valamilyen okból kifolyólag – ideiglenesen vagy véglegesen – nem lehet visszaengedni a vadonba. Ide kerülnek majd a sebesült egyedek, illetve azok, amelyek nem találják fel magukat a természetes élőhelyükön.

Az országban több helyen, a magán és köztulajdon védelmében, valamint a medvekárok megelőzésére és a békés együttélés elősegítése céljából több mint ezer, különböző típusú villanypásztort szerelnek fel farmok, mezőgazdasági területek, méhészetek stb. köré.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓINTERJÚ – Atmoszférák a ...
Véres kezek
Hindiből fordított regény kapta a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ