Több millió eurós kártérítés a börtönviszonyok miatt
Vissza

Több millió eurós kártérítés a börtönviszonyok miatt

Mintegy 1,6 millió euró kártérítést ítélt meg tavaly az Emberi Jogok Európai Bírósága romániai raboknak a börtönviszonyok miatt indított perekben – jelentette ki az Agerpres hírügynökségnek adott interjójában az Országos Börtönigazgatóság (ANP) vezetője, Marius Vulpe.

Elmondása szerint az 1990 óta mostanig megítélt kártérítések összege több mint három millió euróra és tízezer frankra tehető. Vulpe úgy vélte: különösen aggasztó az a tény, hogy ebből 1, 6 millió eurót csak az elmúlt évben ítéltek meg. Szerinte mindez  azt jelenti, hogy évről évre nő mind az összeg, mind pedig az ilyen ügyek száma.

Az interjúból többek között azt is megtudhatjuk, hogy 2016-ban 313 olyan ítéletet mondott ki az európai bíróság, amelyekben elmarasztalta Romániát a fogvatartási intézetekben uralkodó állapotok miatt.  Felhívta a figyelmet, hogy egyetlen olyan büntetés-végrehajtási intézet sincs Romániában, amelynek ne lenne legalább egy elveszített pere. Példaként a galaci és a jilavai börtönöket említette, amelyek ez idáig – az igazgató tudomása szerint –  a legtöbb pert veszítették az európai bíróságon.

Tájékoztatásából kiderül, hogy a megszabott bírságok egyrészt a börtönök túlzsúfoltságával magyarázhatók, másrészt pedig azzal, hogy nőtt a fogvatartottak intelligenciahányadosa, azaz az emberek megtanulták követelni a jogaikat.

Emlékeztetett arra, hogy az érvényes vonatkozó jogszabályok értelmében minden elítéltnek legalább négy négyzetméternyi terület járna. Következésképpen jelenleg mintegy 8500-al több elítéltet tartanak fogva, mint ahány fő befogadására képesek lennének a börtönök.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltean Csongor: Románia nem tartja ...
Borboly Csabát is megbírságolta a ...
Nézőpontok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ