Tizenöt polgármesterjelöltet indít az RMDSZ Kolozs megyében
Kisbácsban és Magyargorbón is van jelölt
Kisbácsban és Magyargorbón is van jelölt
Vissza

Tizenöt polgármesterjelöltet indít az RMDSZ Kolozs megyében

Tizenöt polgármesterjelölttel vág neki a Kolozs megyei RMDSZ a szeptember 27-i önkormányzati választásoknak, jelenleg nyolc polgármestere és tizenhét alpolgármestere van a szövetségnek a megyében. A Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) által elfogadott szabályzat szerint minden olyan településen, ahol a magyarság számaránya eléri a 15 százalékot, kötelező polgármesterjelöltet indítani. Az önálló jelöltnek rendszerint nagy a mozgósító hatása, ott, ahol saját jelölttel sikerül megjeleníteni a helyi magyarság értékeit és érdekeit, a közösség sokkal nagyobb arányban vesz részt a választásokon. Az önálló jelölt állítását azonban nem mindenhol tartják feltétlenül üdvözítő megoldásnak. Kolozs megyében több ilyen helyzet is akad. „Feloldozást” a helyi szervezetek javaslatára a megyei vagy esetenként a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) adhat. Minderről Antal Gézával, a Kolozs megyei RMDSZ ügyvezető elnökével beszélgettünk.

Kolozsváron Csoma Botond képviselő, a szövetség megyei elnöke vállalta a jelölést. A tét az erős RMDSZ-frakció létrehozása a városi tanácsban, mindenekelőtt ezen múlik, lesz-e magyar alpolgármestere a kolozsvári magyarságnak 2020–2024 között is.

Tordán, Désen, Aranyos­gyéresen a magyarok számaránya kevesebb mint 15 százalék, ilyenformán a saját polgármesterjelölt-állítás erőn felüli vállalkozás lett volna. 

Bánffyhunyadon, ahol viszont a magyarok számaránya 28 százalék körüli, a helyi szervezet nem élt a polgármesterjelölt-állítás lehetőségével, bár a listavezető Buzás Mária jelenlegi alpolgármester méltó kihívója lehetne bármelyik román jelöltnek. A bánffyhunyadi RMDSZ-nek 2016-ban sem volt jelöltje, 2012-ben viszont két magyar jelölt is indult a városban: Döngölő Csaba (RMDSZ) 6,79 százalékot, Csüdöm Ferenc (MPP) 14,14 százalékot ért el. Ezt megelőzően, 2008-ban Döngölő Csaba egyedüli magyar jelöltként 16,5 százalékot kapott. Antal Géza utalt arra: a megyei szervezet vezetősége nem kívánta felülbírálni a helyiek döntését. A cél, hogy a magyar képviselet megőrizze, jó esetben megnövelje jelenlétét a helyi önkormányzatokban. 

Szamosújváron a magyarok számaránya valamivel több mint 16 százalék, a helyi választmány ennek ellenére szintén úgy határozott, mégsem indít saját jelöltet. Amint azt Rotár Izabella, az RMDSZ helyi vezetője lapunknak elmondta: a kérdés nincs lezárva, a választmány felülbírálhatja korábbi döntését, ezt azonban alapos konzultációnak kell megelőznie. Kifejtette: erős csapattal indulnak, elkötelezett jelöltekkel, remélik, a jelenlegi háromnál több tanácsost sikerül majd bejuttatni. Sajtóhírek szerint Szamosújváron máris van két magyar jelölt. Az RMDSZ városi tanácsosa, Kasza Tamás bejelentette: független polgármesterjelöltként kíván indulni a választásokon. Ugyanakkor a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is megcélozta a magyar közösséget, elsősorban a vegyes házasságban élőket. A politikai alakulat a vegyes családból származó Szász Károlyt nevesítette mint saját polgármesterjelöltet. 

Bálványosváralja nem csak azért számít „bezzeg községnek”, mert élén két hölgy, Muresan Ildikó jelenlegi polgármester és Czira Mária alpolgármester áll, hanem az elmúlt több mint egy évtizedben befektetett munkáért. Muresan Ildikó idén újabb, negyedik mandátumára pályázik. Szintén újrázna a mezőségi Buza község jelenlegi RMDSZ-es polgármestere, Czéghér István, aki 2004 óta áll a község élén.

Egeres község magyar lakossága 36,75 százalék, ide tartozik többek közt Bogártelke, Nádasdaróc, Inaktelke, Jegenye, Mákófalva. Az RMDSZ-nek a helyi önkormányzatban négy tanácsosa és egy alpolgármestere van Both György személyében, aki 2012 óta tölti be ezt a tisztséget. A községben tevékenykedő hat települési szervezet úgy döntött: idén sem állít polgármesterjelöltet. Bár Gyalu község magyar lakossága nem éri el a 10 százalékot, Okos Károly jelenlegi alpolgármester mégis vállalta, hogy RMDSZ- színekben megpályázza a polgármesteri tisztséget. Harasztos községben (58 százalék) Szabó József RMDSZ-es alpolgármester indul polgármesterjelöltként.

A magyar többségű Kalotaszentkirályon (a magyar lakosság számaránya 86 százalék) Póka András Györgynek, a szövetség hivatalban levő polgármesterének nem volt RMDSZ-es ellenjelöltje, az idén is ő indul a polgármesteri tisztségért folytatott versenyben. Ha megnyeri, ez lesz az ötödik mandátuma. Hasonló a helyzet a szintén túlnyomóan magyar Körösfő községben is, ahol a jelenlegi RMDSZ-es polgármester, Bódis László szintén újabb mandátumra pályázik, ő 2016-ban került a község élére.

A kisbácsi polgármesteri tisztség megszerzése nyolc évvel ezelőtt öt szavazaton múlott. 2016-ban a szövetség helyi szervezete nem próbálkozott saját jelölt indításával. Idén úgy tűnik, megtört a jég – tudtuk meg Antal Gézától. A jelölt: Balázs János alpolgármester, a község jelenlegi ügyvivő polgármestere. Balázs a Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben jutott be 2016-ban a helyi tanácsba, így jutott alpolgármesteri tisztséghez is. Tavaly Florin Mureşant, Kisbács szintén szociáldemokrata polgármesterét összeférhetetlenség miatt felmentették tisztségéből, a választásokig helyettese látja el a polgármesteri feladatköröket. Az idei választásokon Balázs az RMDSZ polgármesterjelöltjeként vesz részt.

A magyargorbói helyzet alakulásáról többször tudósítottunk. Az RMDSZ fontos fegyverténynek tartja, hogy idén saját polgármesterjelöltet indít a helyi alpolgármester, Kerekes Emőke személyében abban a községben, amelyben a magyar lakosság számaránya 44,6 százalék. Matematikailag tehát az RMDSZ jelöltjének jó esélye van a tisztség elnyerésére. Ellenfele a liberális Gheorghe Broaina, aki elszántan küzd polgármesteri széke megtartásáért. 

Magyarkapuson a jelenlegi RMDSZ-es alpolgármester, Rácz P. Zoltán a szövetség polgármesterjelöltje, Magyarszováton pedig Szabó Mihály polgármester újrázna.
 
Széken (a magyar lakosság számaránya közel 94 százalék) az RMDSZ idén sem indít jelöltet. Antal Géza lapunknak elmondta: a helyi szervezet által meghirdetett előválasztáson nem jelentkezett senki a polgármesterjelölti tisztségre, a választmány pedig saját hatáskörben a tanácsosi mandátumok növelését tűzte ki elsődleges célként. 

Tordaszentlászló volt az egyik „neuralgikus pontja” az idei előválasztásoknak. Három polgármesterjelölt is jelentkezett, a községet harminc éve vezető Tamás Gebe András, aki az RMDSZ-elnöki tisztséget is betölti, végül visszalépett. A legtöbb szavazatot Asztalos István jelenlegi alpolgármester kapta, ő indul az idei választásokon RMDSZ-színekben. A tanácsosi csapat összeállítása sem volt vitáktól mentes: a községi RMDSZ-listán a Magyarléta számára jutó két befutó helyért két fiatal helyi vállalkozó versengett. Az alapszabályzat értelmében az első befutó hely alanyi jogon a helyi RMDSZ-szervezet elnökének jár, jelen esetben Mátyás Attilának, aki igényt is tartott erre. Az előválasztáson részt vevők azonban méltánytalannak tartották a helyzetet, és Mátyás visszalépését követelték. Antal Géza lapunknak úgy nyilatkozott: ez volt azon kevés esetek egyike, amikor a megyei vezetőségnek be kellett avatkoznia a helyi konfliktus rendezésébe, a Megyei Állandó Tanács (MÁT) végül a lista tizenegyedik helyére sorolta Mátyás Attilát, aki ezt követően helyi elnöki tisztségéről és a tanácsosjelöltségről is lemondott.

Tordaszentmihály községben (magyar lakosság számaránya 23 százalék) az ötödik mandátumára pályázó Zeng János polgármester indul RMDSZ-színekben. Várfalván (65 százalék) Mărginean János RMDSZ-es polgár­mester indul, immár harmad­szorra, a községvezetői tiszt­ség megszerzéséért.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Filmtettfeszt: díjátadó kézfogás és ...
Szexedukáció, utcai okoskönyvtár, ...
Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ