Tizenkilencedik tanévét nyitotta meg a Sapientia EMTE
Jövőre befejeződhet a néptánc szak akkreditációja
Jövőre befejeződhet a néptánc szak akkreditációja
Vissza

Tizenkilencedik tanévét nyitotta meg a Sapientia EMTE

Több mint háromszáz fiatal, közülük százöt elsőéves hallgató kezdte meg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Kolozsvári Karán a 2019/2020-as tanévet, a felsőoktatási intézmény tizenkilencedik tanévét ünnepélyes keretek között ma délben. Tonk Márton dékántól megtudtuk: már elkezdődött a néptánc és néptáncoktatói szak akkreditációja, ezért jó okkal reménykednek abban, hogy jövő év szeptemberétől már be is indulhat a szak alapképzésen. Van más ok is az örömre: az országos rangsorban a Sapientia EMTE a huszadik helyet foglalja el, megelőzve sokkal régebben alapított egyetemeket is. Jól szerepeltek az egyetem hallgatói a Kárpát-medencei Országos Tudományos Diákkonferencián (OTDK-n) is: két első díjjal térhettek haza. A megnyitón az is kiderült, hogy az erdélyi magyar egyetemisták közel egynegyede tanul a Sapientián. Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja azt hangoztatta: a városban tanuló egyetemi hallgatók a kincses város igazi kincsei.

Tizenkilencedik tanévét kezdte el a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara. Köszöntő beszédében Tonk Márton, a kar dékánja párhuzamot vont a Ferenc József Tudományegyetem 1944-es évi tanévnyitójával. – Pontosan hetvenöt évvel ezelőtt, 1944. szeptember 17-én az óvóhelyen tartotta meg  tanévnyitó ünnepségét a Ferencz József Tudományegyetem. Itt és most modern épületben, korszerű eszközparkkal és laboratóriumokkal kezdjük a 2019/2020-as tanévet, és talán ilyen körülmények közepette ráérzünk arra, hogy térben és időben nem születtünk kedvezőtlen csillagzat alá. A Sapientia EMTE első húsz éve az építkezés, a bővülés és a fejlődés időszaka volt. Most pedig, a tizenkilencedik tanév elején elmondhatjuk, hogy a kar nagykorúvá vált – hangoztatta Tonk Márton dékán.

– Ha valaki azt kérdezi tőlem, milyen város Kolozsvár, azt válaszolom: sokszínű, értékes hely, ahol rengeteg diák tanul. Kolozsvár az egyetemistáknak, azaz nektek köszönhetően is fejlődő, friss város. Ti vagytok a kincses város igazi kincsei – köszöntötte a hallgatókat Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja.

Lovász Szilárd, a Hallgatói Önkormányzat nevében azzal buzdította az elsőéveseket, hogy a Sapientia felkarolja, összetartja a fiatalságot, illetve hasznos élettapasztalatokat nyújt. – A Sapientia-család mindenkit befogad – tette hozzá a hallgató.

Az Eastern Michigan University Ipari Technológia Kar tanára, Ferber Miklós által alapított ösztöndíjat idén Szabó Hunor a Nemzetközi Kapcsolatok és Európai Tanulmányok szak diákja továbbá Keszeg Erika Diplomáciai mesterképzéses hallgató vehette át Lupescu Radu Sapientia-oktatótól. A megnyitón közreműködött Szabó Kinga hárfaművész. A tanévnyitó az első éves alap- és mesteri képzéses hallgatók fogadalomtételével zárult.

A tanévnyitót követően Tonk Márton dékán a Szabadságnak elmondta: már benyújtották a néptánc és néptánc-pedagógia szak akkreditációs iratcsomóját, amelyet vélhetőleg hamarosan jóváhagynak, így nem lesz semmi akadálya annak, hogy jövőtől új alapképzéssel bővüljön a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának kínálata.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Választás: felügyeli a ...
Választás: a koronavírussal fertőzöttek ...
Másodfokú viharriasztás harminc megyében

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ