Tizenegyedik Killyéni Péter-emléknap
Vissza

Tizenegyedik Killyéni Péter-emléknap

Pénteken a tizenegy éve elhunyt közkedvelt kolozsvári edzőre és testnevelőtanárra, Killyéni Péterre emlékeztek volt kollégái, tanítványai, barátai, ismerősei.

Délután megkoszorúzták sírját a Házsongárdi temetőben, utána pedig a Református Kollégium dísztermében mintegy félszáz érdeklődő jelenlétében emlékestet rendeztek. Ezen, köszöntő gyanánt, fia, Killyéni András sporttörténész, rendhagyó hírrel rukkolt elő: először fordul elő, hogy újabb könyvéhez már megvan az anyagi támogatás, csak éppen a mű befejezése várat magára… De reméli, hogy jövőre sikerül, amikor a kolozsvári atlétika 135 éves évfordulója válik aktuálissá. Addig is tovább gyűjtik, a Sapientia EMTE-vel közösen tavaly meghirdetett projekt keretében, a korabeli fotókat és más dokumentumokat. Már több mint háromszáz ilyent digitalizáltak, és remélik, még többet sikerül megmenteni az enyészettől.

Az iskola tanára, László Margit, felidézte azokat az éveket, amikor – még a régi rendszerben – Killyéni Péterrel osztályfőnök-társakká váltak az újonnan alakult két osztályban, majd az 1990-es évek nehézségekkel teli újrakezdésében is alkalma volt megtapasztalni a kolléga megfontoltságát, kiegyensúlyozottságát. Egy volt tanítványa, Pócsai Magdolna, a tettek emberének nevezte Killyéni Pétert, aki a fegyelem mellett kirándulásokat, bulikat is rendezett a fiataloknak, és mindennapos kellékként használta a kerékpárt, a fényképezőgépet.

Az emlékestet zeneszó színezte. Rigmányi István, a Kolozsvári Magyar Opera tenoristája két operarészletet adott elő zongorakísérettel, Maneszes Márton magánénekes pedig népdalokkal és humoros rögtönzéseivel szórakoztatta a nagyérdeműt.

A megemlékezés ezzel nem ért véget: április 5-én a Iuliu Haţieganu Egyetemi Sportparkban rendezik meg a 11. Killyéni Péter Atlétikai Emlékversenyt.

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szexuális oktatás az iskolában? Csak ...
Hány felvételi helyet hirdet az USAMV?
Kiosztotta a kulturális és szociális ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...