TIFF 2020 – Péntek este rajtolt a szabadtéri filmfesztivál
Vissza

TIFF 2020 – Péntek este rajtolt a szabadtéri filmfesztivál

A hatóságok által előírt szabályok szigorú betartása közepette rajtolt pénteken este a 19. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF). Három szabadtéri helyszínen vetítették egyszerre az idei nyitófilmet – Főtér, a Báthory-líceum udvara, valamint az Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem udvara –, a La Belle Époque című francia vígjátékra mindenhol elkeltek a jegyek.

Az este fél tízkor kezdődő vetítés előtt zajlott le a főtéren a hivatalos megnyitó, amelyet „művészi műsor” tarkított – Sync the Classics név alatt Paul Ilea kolozsvári zeneszerző-producer-DJ, és Zsuzsana Cerveni bukaresti szoprán lépett fel –, közben pedig Tudor Giurgiu fesztiváligazgató, Mihai Chirilov művészeti igazgató, és természetesen a politikusok, Emil Boc polgármester és Mircea Abrudean, Kolozs megye prefektusa is felszólalt.

„Örülök, hogy mi vagyunk az első nagy filmfesztivál Európából, akik »útnak indulnak«, utánunk következik majd Szarajevo, Velence, és a többiek. Nagy érdeklődéssel figyelnek ránk, hogy miként is zajlik egy fesztivál ilyen bonyolult időkben. Az a fontos, hogy itt vagyunk, együtt vagyunk, még akkor is, ha jóval kevesebben, mint az előző években. »Lájtos«, könnyedebb fesztivál lesz, sok át nem aludt éjszakával, szabadtéri vetítésekkel, és olyan helyszínekkel, amelyeket a kolozsváriak ez idő alatt fognak felfedezni”, mondta beszédében Tudor Giurgiu fesztiváligazgató.

Mihai Chirilov szerint a TIFF a kezdetektől fogva „kockázatot” jelentett, hiszen kevesen hittek benne, sokan azt jósolták, hogy belebuknak a szervezők. „Ennek ellenére  már a 2002-es első kiadástól sikerünk volt. A mozi, a film világa mindig is kockázatos volt és marad ezután is, és időnként sokan elsíratják a műfajt, mégis a legnépszerűbb művészet lett a világon”, szögezte le a TIFF művészeti igazgatója.

(Borítókép: Gyülekezik a közönség a szabadtéri vetítésre. Fotó: Nicu Cherciu)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Öt friss magyar nagyjátékfilmet ...
Vasárnap éjfélig interneten vetít ...
Törölték a stockholmi Nobel-díjátadót

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ