TIFF 2020: fókuszban Fellini és az olasz filmrendezés
Vissza

TIFF 2020: fókuszban Fellini és az olasz filmrendezés

Reflektorfénybe állítja az olasz alkotásokat a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) július 31. és augusztus 9. között, Kolozsváron. A fesztivál a filmtörténet egyik legelismertebb rendezője, a 100 éve született Federico Fellini előtt is tiszteleg nyolc ikonikus filmjének levetítésével: A bikaborjak (I Vitelloni, 1953), Az édes élet (La Dolce Vita, 1960), Nyolc és fél (8 ½, 1963), Júlia és a szellemek (Giulietta degli spiriti, 1965), Fellini-Róma (Roma, 1972), Amarcord (1973), És a hajó megy (E la nave va, 1983), A hold hangjai (La voce della luna, 1990).

Az 1920. január 20-án, Riminiben született rendező a 20. század szimbólumává vált. Első lépéseit a film világában szövegíróként tette meg, huszonéves korában. 1947-ben jelölték először Oscar-díjra legjobb forgatókönyv kategóriában a Róma, nyílt város (1945) című film kapcsán. Ezt követte az évek során további tizenegy jelölés és négy Oscar-szobor.

Filmjei gyakran tartalmaznak önéletrajzi elemeket, amely hangsúlyosan jellemző A bikaborjak című alkotására: egy kisváros fiataljainak menekülése a felnőtté válás elől és szűk életterükből egyaránt. Helyét minden idők legelismertebb filmrendezői között Az édes élet biztosította be. A Nyolc és fél a filmkészítés akadályaiba és kulisszatitkaiba enged betekintést. A Júlia és a szellemek egy becsapott feleség tudatalattival való találkozásának története. A Fellini-Róma impresszionista városportré, amelyben a rendezőt az olasz fővárosba költözése inspirálta, az Amarcord pedig korábbi lakhelyét, Rimini városát mutatja be visszaemlékezések által. Háborús drámát bemutató, stúdióban készült alkotás az És a hajó megy, legkésőbbi filmje, A hold hangjai pedig a női ideál keresésének kalandját eleveníti meg.

Jelenet Fellini Az édes élet című filmjéből - Marcello Mastroianni és Anita Ekberg

A TIFF-en olyan friss olasz alkotások is fókuszba kerülnek, amelyek neves filmfesztiválokon is elismerésben részesültek: Marco Bellocchio Az első áruló (Il traditore, 2019) című filmje, a Damiano D'Innocenzo által rendezett Favolacce (Bad Tales, 2020), Chiara Malta filmje, a Simple Woman (2019), a Pietro Marcello által rendezett Martin Eden (2019), Carlo Sironi Sole (2019) című filmje és a Francesca Archibugi által rendezett Vivere (2019).

(Borítókép: Federico Fellini rendezés közben. Forrás: imdb.com)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

III. liga 8. forduló: Dési győzelem a ...
Rálőttek egy ortodox papra a ...
Elhunyt Sir Sean Connery

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ