Tetőteraszon is olvashatunk az egyetemi könyvtár új épületében
Vizsgaidőszakon kívül is gyakran túlzsúfoltak az olvasótermek
Vizsgaidőszakon kívül is gyakran túlzsúfoltak az olvasótermek
Vissza

Tetőteraszon is olvashatunk az egyetemi könyvtár új épületében

Aki eddig szívesen járt a Kolozsvári Egyetemi Könyvtárba, az két év múlva minden bizonnyal még nagyobb lelkesedéssel választja majd tanulószobának a bentlakás, az ilyen-olyan albérlet, de még a saját akármilyen kényelmes lakása helyett is. A könyvtár most épülő új szárnyában korszerű körülmények közepette, a szokásos könyvtári csöndben is lehet majd dolgozni, de lesznek szép számmal elkülönített sarkok is kanapékkal, ahol beszélgetni lehet, közös projekteken munkálkodni. S ha a négy fal közt netán már nyomasztóvá válna a „kötelező” tanulás, a tetőteraszra is kivonulhatunk a szabadpolcos rendszer 50 ezer kötete közül kedvünkre kiválasztott könyvvel. Kovács Eszter, a könyvtár olvasószolgálata osztályvezetőjének becslése szerint a jelenlegi épületek mintegy 400 fős kényelmes befogadóképessége az új szárnnyal körülbelül 700-ra bővül, és a szabadpolcos rendszernek köszönhetően a kiszolgálás is felgyorsul.

Hiába járt le a vizsgaidőszak februárban, aztán a pótszesszió, sőt már a vakáció is, március végén ismét alig lehetett bejutni az Egyetemi Könyvtár központi épületébe. Már reggel 11 órakor tele voltak az olvasótermek, a bejutásra vágyók türelmesebbje esetleg félóra várakozási idő árán már sikerrel járhatott. Kovács Eszter szerint a túlzsúfoltság jelensége szinte mindennapos náluk, a líceumi tanulók is szívesen választják például tantárgyversenyek előtti felkészülés helyszínéül, de a különféle egyetemi ösztöndíjjal Kolozsváron tanuló egyetemistáknak is közkedvelt tanulóhelye a Szentgyörgy (Béke/Lucian Blaga) térre nyíló épület. A könyvtár folyosóin is nagy a nyüzsgés, természetesen csak amolyan visszafogottabb, könyvtárba illő nyüzsgés ez, a zegzugokban elhelyezett díványok, kisasztalok, székek társaságában kisebb csoportokban eszmecserélnek a fiatalok. Nagyon időszerű, sőt sürgető volt már a hét éve tervezett új szárny megépítése, amely tavaly decemberben végre elkezdődhetett.

Hétéves terv kezd megvalósulni

A 2010 decemberében meghirdetett nemzetközi tervrajzpályázatot az utóbbi 27 év legnagyobb érdeklődést kiváltó versenypályázataként tartják számon, a hazai és külföldi (ausztriai, franciaországi és belgiumi) építészek által benyújtott 102 pályázat közül elsőt nem, de két másodikat választott ki a neves építészekből álló zsűri (Lionel Dunet/Franciaország, Ruxandra Gheorghiu/Görögország, Radu Mihăilescu, a Romániai Építészeti Kamara képviselője, Angelo Roventa/Ausztria, Gheorghe Vais/Kolozsvári Műegyetem). Az új, szabadpolcos rendszerben kialakítandó könyvraktár a Mikó/Clinicilor utca felőli 1200 négyzetméteres telken épül meg, amely a jelenlegi könyvtárépület és az orr-fül-gégészeti klinika épülete között található. A több mint 4500 négyzetméteres hasznos felülettel rendelkező többszintes új épület utca felőli magassága nem haladja meg majd a könyvtár jelenlegi épületének magasságát.

Tavaly parkosították a kis belső udvart, fotó: Rohonyi D. Iván

Az elhúzódó engedélyeztetési folyamatok, illetve az anyagi források előteremtése miatt a tényleges építkezési munkálatok csak 2016 decemberétől indulhattak el, Lucian Pârvulescu (S.C. Arhipar SRL) tervrajza alapján. Az oktatási minisztérium (amelynek fennhatósága alá a Kolozsvári Egyetemi Könyvtár tartozik) 2017-es költségveté­sében 1 millió lejt különített el az építkezési munkálatokra. 2017 februárjában a parlament jóváhagyta a tanügyminisztérium költségvetésének kiigazítását és az 56 benyújtott módosító javaslatból kettőt hagyott jóvá, köztük a Kolozsvári Egyetemi Könyvtár új szabadpolcos raktárépületének építésére elkülönített összeg kiegészítését az eredetileg megítélt 1 millió lej mellé még 1 millió lejjel. A befektetés teljes összegét 3 millió lejre becsülik. Bútorzatról, világító berendezésekről egyelőre nincs szó, ahogyan arról sincs konkrét elképzelés, hogy a bővítés mekkora személyzeti létszámnövekedést igényelhet majd. Egyelőre az alapozó munkálatok, az épületváz felépítése zajlik.

{Tovább olvasható még 512 szó.}
400 helyett 700 olvasót fogadhatnak Több százan látogatják naponta, fotó: Rohonyi D. Iván – Az új, szabadpolcos rendszerben kialakítandó könyvraktár előzetes tervek szerint mintegy 50 ezer kötetet fogad be (azért nem többet, mert nem zárt, tömörraktárként fog működni). Ebben az épületszárnyban az egyetemi oktatás igényeinek megfelelő terek lesz
Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, 

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Peking 2022 - Már nyitva áll a három ...
Az EU nem hívja haza a diplomatákat ...
Moldva és Havasalföld 160 éve egyesült

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ