Tervezetten természetes kastélyparkok
Vissza

Tervezetten természetes kastélyparkok

A Fortepan rovata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ honlapjára költözött, szeptember 18-tól kezdve pedig minden pénteken közzétesznek egy fotóválogatást és annak történetét a Heti Fortepan blogon, amely a hetifortepan.capacenter.hu weboldalon érhető el. Ezúttal egy Magyarország tájképi-, más néven angolkertjeinek aranykorát bemutató összeállítást tekinthetnek meg az érdeklődők.

„Milyen szép tájba épült ez a kastély! – gondoljuk, és talán fel sem merül bennünk, hogy a természetesnek tűnő, festői környezet éppúgy gondos tervezőmunka eredménye, mint az épület. Nem úgy születtek, hogy valaki kiszúrt egy vadregényes romot az országútról, esetleg rábukkant egy bájos tóra vagy egy csendes erdei tisztásra, aztán elhatározta, hogy odaköltözik. A tavat, a tisztást, az országútról nyíló kilátást – sőt olykor magukat a romokat is – a legapróbb részletekig megtervezték, és nagyon sok munka árán hozták létre. Ma Magyarországon alig egy-két helyen csodálhatjuk meg eredeti környezetükben a főúri kastélyokat, pedig egykor a fényűzéshez éppúgy hozzátartozott a hatalmas park, mint az impozáns épület” – olvasható a cikk bevezetőjében.

Az érdeklődők a Heti Fortepan weboldalán tekinthetik meg a teljes összeállítást, amelynek képeit Virágvölgyi István válogatta, szövegét pedig Zubreczki Dávid írta.

(Borítókép:  Festetics-kastély, Bogát (egykor önálló, ma Szombathely része). Fotó forrása: Fortepan / Budapest Fővárso Levéltára / Klösz György)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A közösség szolgálatába állítják a ...
Edi Iordănescu második CFR-kalandja ...
Egy dollárért hozat kőzetmintát a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ