Terrortámadás egy nizzai templomban – három halott FRISSÍTVE
Vissza

Terrortámadás egy nizzai templomban – három halott FRISSÍTVE

Csütörtökön a nizzai Notre-Dame-bazilikában egy férfi késsel megölt három embert, egyiküket le is fejezte. Az AFP francia hírügynökség szerint egy férfival és egy nővel a templomban végzett a támadó, a harmadik áldozat, egy nő pedig egy közeli bárban keresett menedéket, de belehalt súlyos sebeibe. A támadásban hatan megsebesültek. Az ügyben a terrorellenes ügyészség nyomozást indított, a támadót elfogták. Nem sokkal később a rendőrök Avignon közelében agyonlőttek egy férfit, aki lőfegyverrel fenyegetett járókelőket az utcán.

Mind a nizzai, mind az avignoni esetben iszlamista indíttatást sejtenek a háttérben. A muszlimok csütörtökön ünnepelték Mohamed próféta születésének évfordulóját.

Az incidensre csaknem két héttel Samuel Paty meggyilkolását követően került sor. A tanárt egy moszkvai születésű csecsen fiatal lefejezte, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett, és kiélezte a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között.

Nizzában 2016. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe egy tunéziai származású férfi. A támadásban 86-an vesztették életüket, az elkövetőt végül lelőtték.

Franciaországban csütörtökön a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget - jelentette be Jean Castex francia miniszterelnök, hozzátéve, hogy a kormány határozott és könyörtelen választ ad a "gyáva és barbár" tettre. Ez a készültségi szint lehetővé teszi a rendkívüli erőforrások mobilizálását a közvetlen terrorfenyegetettség elhárítása érdekében.

A kormányfő elmondta: péntek délelőtt összeül a védelmi tanács Emmanuel Macron vezetésével. A francia elnök csütörtökön azonnal a helyszínre sietett. Nyilatkozatában elítélte a három ember életét követelő támadást és ígéretet tett arra, hogy francia területen további katonákat  vonultatnak fel az imahelyek - közöttük a templomok - védelmére.

Moszkva együttműködését ajánlotta fel Párizsnak a terrorizmus elleni küzdelemben Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki táviratban fejezte ki együttérzését francia hivatali partnerének, Emmanuel Macronnak a Franciaországban történt merényletek miatt.

"Különösen nagy felháborodást vált ki a templom falai között elkövetett cinikus és kegyetlen támadás. Ismételten meggyőződhettünk arról, hogy a terroristák számára abszolút idegenek az emberi erkölcs fogalmai. Nyilvánvaló, hogy a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem megköveteli az egész világközösség erőfeszítéseinek valós egyesítését" - szól Putyin üzenete.

Országa szolidaritását fejezte ki a francia nemzettel Angela Merkel német kancellár, Giuseppe Conti olasz, valamint Mark Rutte holland, Orbán Viktor magyar valamint Boris Johnson brit miniszterlnök is.

Együttérzését fejezte ki Klaus Iohannis államfő Emanuel Macron francia elnöknek a nizzai terrortámadást követően. “Döbbenettel értesültem a nizzai Notre-Dame templomnál történt szörnyű támadásról. Gondolataink most az áldozatok családjai felé irányulnak. Románia Franciaország mellett áll a szélsőségesség elleni harcban. Egységesen kell fellépnünk állampolgáraink vélemény- és vallásszabadsághoz való jogának védelme érdekében", írta Twitter-üzenetében.


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyolc magyar filmet láthat a közönség a ...
Egyelőre nem terveznek megszorító ...
A jegybank 4,75 százalékra emelte az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ