Tényfeltáró anyag Dragneáról? Kiszáll az ANAF
Vissza

Tényfeltáró anyag Dragneáról? Kiszáll az ANAF

Liviu Dragneának, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének üzleti kapcsolatairól és vagyonáról tényfeltáró cikkeket közlő két ellenzéki hírportálnál végzett ellenőrzéseket az adóhatóság, amit a médiaszervezetek hatósági megfélemlítési akciónak minősítettek.

A kormányoldallal kritikus digi24.ro hírtelevízió ma számolt be róla, hogy a RiseProject.ro és a Hotnews.ro ellenzéki hírportálokhoz kiszállt az adóhatóság. Az ellenőrzést éppen azon a napon tartották, amikor a RiseProject.ro Dragnea üzleti kapcsolódásairól szóló tényfeltáró sorozat egyik fontos részét készült közzé tenni.

Az adóhatóság elnöke azt állította, hogy feljelentés alapján jártak el. Az ActiveWatch médiaszervezet elítélte az adóhatóság fellépését, és a portálok elhallgattatására irányuló megfélemlítési akciónak nevezték az eljárást.

A RiseProject.ro végül közölte a cikket, amely szerint a belügyminisztérium titkosszolgálatának egyik 2011-ben készített, később titkosított jelentése megállapította Dragnearól: a 2000-es évek elejétől, amikor Teleorman megyei önkormányzati elnök volt, hozzá közel álló személyekkel együtt "szervezett bűnöző csoportot" hozott létre. Leírják, hogy a Tel Drum nevű cégen keresztül európai uniós pénzeket pályáztak meg és térítettek el eredeti rendeltetésüktől. Emellett a cég rendszeres nyertese volt az infrastruktúra-fejlesztésre kiírt állami közbeszerzési pályázatoknak, többször a reális árhoz képest túlértékelt munkálatokat fizettek ki nekik, de volt olyan is, hogy fiktív munkálatokért vettek fel pénzt - olvasható a jelentésben.

A belügyminisztérium titkosszolgálata cáfolta, hogy a jelentést valóban az intézmény készítette volna, így nem ismerték el annak hitelességét.

Augustin Lazăr, legfőbb ügyész is megszólalt az ügyben. Szerinte amennyiben hitelesnek bizonyul a jelentés, a korrupcióellenes ügyészségnek kellene kivizsgálnia az esetet.

A korrupcióellenes ügyészség pénteken közölte: tavaly február óta folyamatban van egy vizsgálat a vádhatóságnál ismeretlen személyek ellen, amely a RiseProject.ro által közzé tett információk egy részét vizsgálja. A tényfeltáró portál korábban Dragneának a brazíliai vagyonáról és az üzleti kapcsolatairól cikkezett.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb rekordot döntött a fertőzések ...
Elke Erb kapta a Büchner-díjat
Porcelánboltban

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Telesulis pedagógusokat díjaztak ...
  • Kolozsi Levendula Napok: a lényeg az ...
  • Összeomlott a Bay-kastély Ördögkúton
  • Ne vigy minket a kísértésbe!
  • Megvezetés