Templomának restaurálását ünnepelte a magyarlétai gyülekezet
Vissza

Templomának restaurálását ünnepelte a magyarlétai gyülekezet

Ünnepi istentiszteleten adott hálát a magyarlétai református gyülekezet augusztus 3-án templomuk restaurálási munkálatainak sikeres lezárulásáért. Az 1581-ben épült református istenháza felújítási munkálatait 2018. szeptemberében kezdték el, a parókia épületét is korszerűsítették. A helyreállítás költségeihez a magyar kormány és az Erdélyi Református Egyházkerület is hozzájárult. Az írásos pajzsokkal díszített templom elé egy új székely kaput is elhelyeztek. Az istentiszteleten az Kató Béla püspök kiemelte: minden Isten akaratából történik, és az ő áldását látta abban, hogy a gyülekezet átvehette felújított templomát, s hogy abban már egy gyermeket, a helyi lelkészcsalád kislányát is megkeresztelhette az ünnepi istentiszteleten. A magyarlétai lelkész, Vajda István Gellért arra hívta fel a figyelmet, hogy a templomot az teszi szentté, hogy Isten igéje szól benne, ugyanakkor a ige meghallgatására élő gyülekezetnek kell benne összegyűlnie.

A mindössze 340 lelket számláló Magyarléta temploma gyermekekkel, népviseletbe öltözött fiatalokkal, lelkipásztorokkal, a magyarlétai református gyülekezet tagjaival és vendégeikkel telt meg szombaton, hogy hálát adjanak az istenháza befejezett restaurálásáért.

Az ünnepi istentiszteleten elsőként Kató Béla, az Erdélyi református Egyházkerület püspöke köszöntötte a gyülekezetet, majd megkeresztelte a magyarlétai lelkész, Vajda István Gellért és lelkésznő, Vajda Ildikó kislányát, Eszter-Katát is. Prédikációjában kiemelte: hiába áldoznának az emberek bármit is egy templomra, ha nem lennének örökösök, gyermekek, akik ezt majd átvehetik. Isten áldását látta a templomon, a közösségen, a gyermeken, a családon. A keresztelés után Lengyel István, magyarfenesi lelkipásztor olvasott fel a Szentírásból egy igét, mely az embert arra buzdította, hogy hálaadással menjen Istene elé.

A lelkipásztor beszéde után Kató Béla újra átvette a szót, Ézsaiás próféta könyvéből hirdetett igét, hogy rávilágítson: mit is jelent reménykedni? Hogyan készít fel az útra Isten, amit nekünk készített elő?  Elmondta: reménykedni nem más, mint álmodni, vágyakkal, elképzelésekkel élni, ezekben bízni, róluk tanúbizonyságot tenni. A keresztény hitet is egy kitörölhetetlen vágyakozással azonosította, amiben reménykedünk, hogy be fog következni, hogy el fog hozni nekünk valamit. Úgy vélte, fontos, hogy van az emberben tudás, bizonyosság és reménység, s bár sokszor délibábot kerget az ember, mindennapi életünkben történnek olyan dolgok, amellyel Isten azt bizonyítja be, hogy minden az ő akaratából lesz.

Vajda István Gellért, helyi lelkipásztor szintén igét olvasott, majd a felújításért való hálálkodást illetően arról beszélt, hogy a templomot az teszi szent hellyé, hogy ott maga az Isten igéje szól. Hozzátette azt is, hogy élő gyülekezetre van szükség, aki alkalomról alkalomra az ige köré gyűl.

A lelkész a restaurálási munkálatok folyamatáról is mesélt; kiemelte, hogy a templom fűtésrendszerének kiválasztásakor az energiatakarékosság és hatékonyság elve vezérelte. A munkálatokat 2018 decemberétől Gliga Róbert székelykeresztúri vállalkozó vezette, a székelykapukat pedig Papp Jenő nyikómalomfalvi fafaragómester készítette. Azt az adalékot is megosztotta a vendégekkel, hogy a padlózat felújításakor egy sírgödör nyomaira bukkantak, mely több száz, emberi eredetű csontot tartalmazott. A levéltári adatok szerint a templom körüli terület valamikor temetkezési helyként szolgált. 2019. január 27.-én a csontokat koporsóba zárták, egy időkapszula és egy magyar zászló társaságában a templomhajó belsejében helyezték el, másfél méteres mélységben. A lelkipásztor beszéde végén köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik támogatták anyagi, lelki vagy egyéb módon a templom felújítási tervet és annak kivitelezését.

A Magyarország kolozsvári főkonzulátusát képviselő Kőrösi Viktor konzul kiegészítette az addig megosztott gondolatokat, azzal a megjegyzéssel, hogy „a csüggedőt elnyeli a történelem.”

Az istentisztelet végéhez közeledve, a helyi óvodások énekeikkel mosolyogtatták meg a gyülekezetet, majd a magyar himnusz hangjai csendültek fel a megújult templomban. Az istentiszteletet követően ünnepi ebédet szolgáltak fel a kultúrotthonban; a püspök meg is jegyezte, hogy milyen rendkívüli vendégszeretetről tettek bizonyságot a magyarlétaiak, s bármikor szívesen visszatér hozzájuk.

Fotó: Berekméri Gabriella


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kormányfő: a szabadban kocogóknak nem ...
Megőrizte veretlenségét a Kolozsvári ...
Úzvölgyi katonatemető - Több százan ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ