TELJES KIJÁRÁSI TILALOM SZERDÁTÓL (FRISSÍTVE)
Vissza

TELJES KIJÁRÁSI TILALOM SZERDÁTÓL (FRISSÍTVE)

Szerdától a nappali órákra is kiterjesztik a koronavírus-járvány miatt korábban csak az éjszaka idejére elrendelt kijárási tilalmat - jelentette be kedden Klaus Iohannis államfő.

Ezentúl csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknek feltétlenül munkába, gyógyszertárba vagy élelmiszerboltba kell menni. Erről a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a lakás elhagyására magyarázatot kérő rendfenntartóknak.

Ezentúl a katonaság is besegít a rendőröknek és csendőröknek a rendfenntartásban - tette hozzá az államfő.

A legveszélyeztetettebb, 65 év feletti korosztály számára teljes kijárási tilalmat rendelnek el Romániában.

FRISSÍTÉS 1 - A néhány perccel ezelőtt véget ért sajtóértekezletén Ludovic Orban miniszterelnök kijelentette: bizonyos időközökben a 65 év fölötti személyek is elhagyhatják otthonaikat és elmehetnek bevásárolni, mi több, azon dolgoznak, hogy a gyógyszertárakban és a boltokban külön szolgálják ki őket.

FRISSÍTÉS 2 - Az idősek kijárására vonatkozó időintervallumot minden bizonnyal a 22 órakor tartandó sajtóértekezleten jelenti be Marcel Vela belügyminiszter és Raed Arafat államtitkár.

FRISSÍTÉS 3 - Ezekben a percekben (22 óra 10 perc) zajló sajtónyilatkozatában Marcel Vela belügyminiszter bejelenti:
1.    A szerdától életbe lépő teljes kijárási tilalomra vonatkozó hármas számú katonai rendelet értelmében a polgárok csupán a következő célokból hagyhatják el lakhelyüket:

     a.    Munkavégzés, amennyiben ez otthonról nem oldható meg
     b.    Halaszthatatlan gyógykezelés
     c.    Gyermek vagy idős rokon gondozása vagy ellátása
     d.    önkéntes véradás

2.    A 65 év fölötti polgárok csupán 11-13 óra között hagyhatják el lakhelyüket, amennyiben munkába mennek, vásárolni mennek, gyermeket vagy idős személyt kell ellátniuk, rövid sétára mennek.

A 65 év fölötti személyek az imént említett időintervallumon kívül is elhagyhatják otthonukat amennyiben munkába mennek (például cégvezetők vagy tanárok) vagy mezőgazdasági tevékenységet folytatnak.

3.    Amennyiben valakinek munkába kell mennie, rendelkezzen a munkaadótól származó igazolással, amelyet főnöke aláír. Pecsét nem szükséges. A szabadfoglalkozású személyeknek vagy az egyéni vállalkozóknak (PFA) saját felelősségre aláírt nyilatkozatot kell felmutatniuk a hatóságoknak. Az intézkedés érvénybe lépésének időpontja: 2020. március 25., szerda 12 óra. Az iratot okostelefonon vagy táblagépen is fel lehet mutatni a rendőröknek/csendőröknek.

Olaszország és Spanyolország után Románia szerda estétől Németországgal és Franciaországgal is felfüggeszti 14 napra a menetrendszerű légi közlekedést.

A Romániába beutazók ezentúl - függetlenül attól, honnan érkeznek - 14 napra házi elkülönítőbe kerülnek.

A kedden kiadott újabb katonai rendelet szerint az ebben az időszakan lejáró hivatalos iratok cserélésére vagy meghosszabbítására 90 nap áll majd rendelkezésre a rendkívüli állapot után.

A belügyminisztériumi sajtótájékoztatón Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár felhívta az önkéntes véradók figyelmét, hogy a rendkívüli állapot idején is nagy szükség van a segítségükre, a tartalékok fogytán vannak, így a koronavírus-válság a más betegségekben szenvedők vagy műtéti beavatkozásra szorulók életét is veszélyezteti.

(Borítókép: Kiss Olivér)


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Amerikai elhárítás: Peking és Teherán ...
Bejrúti robbanás - Donald Trump részt ...
1350 új koronavírusos megbetegedést ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ