Téli utazás ősz végén
Vissza

Téli utazás ősz végén

Igaz, még távolról sincs tél, ám Cozmin Sime bariton, szerdai koncertjén elénekelte nekünk Franz Schubert Téli utazás ciklusának mind a huszonnégy dalát. Mivel Mozart-fesztivál zajlik, három Mozart-dalt is hallhattunk Cozmin Simétől és az őt zongorán kísérő Karola Theilltől.

Mozart nem dalszerzőként vonult be a zeneirodalomba, mint Schubert. Ám a Cozmin Sime által előadott három Mozart-dal meggyőzött arról, hogy a zeneszerző ismerte és jó értelemben ki is használta az énekhang által nyújtott lehetőségeket. Cozmin Sime azon kevesek közé tartozik, aki az utóbbi időben Mozart-dal eléneklésére vállalkozott.

Sok előadót próbára tesz a Schubert Téli utazás című dalciklusában megfogalmazott érzelmi és hangulati sokszínűség, amelyben főszerepet játszik a csalódás, a lelki fájdalom. A Schubert-daloknak több avatott tolmácsolóját tartja számon a zenetörténet, mint például Dietrich Fischer-Dieskau (1925–2012) világhírű német baritont, akinek neve egybeforrt a Schubert-dalok interpretációjával, és akit a mostani koncert zongoristája, Karola Theill is kísért egykor. Apropó zongorakísérő: a Schubert-dalok kíséretéhez komoly felkészültség igényeltetik, Theill pedig csodálatosan játszott.

Cozmin Sime 2008-ban nyerte meg a Mozart-fesztivál keretében rendezett énekversenyt. Ugyancsak akkorra tehető a salzburgi Mozarteumban folytatott tanulmányi időszaka is. Elmondhatjuk: Cozmin Sime jól kezdte karrierjét. Az elmúlt évtizedben európai hírű operaénekessé vált, akinek számos fellépését méltatták az európai zenekritikusok. Sime, hangjának szép tónusa, muzikalitása folytán bebizonyította: dalénekesként is kiválóan teljesít. Élmény volt a szerdai koncert, amelyre a közönség még sokáig emlékezni fog.

(Fotó forrása: Cozmin Sime Facebook-oldala)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozsvár: öt új koronavírusost vettek ...
Bezárkózva
Virtuális életünk valós bajai

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ