Tasnádi: mindennek a törvény tiszteletben tartása az alapja
Vissza

Tasnádi: mindennek a törvény tiszteletben tartása az alapja

Csütörtökön ünnepélyes keretek között letette a hivatali esküt Tasnádi Szilárd, Kolozs megye első magyar nemzetiségű prefektusa. A ceremónián a kormány hatáskörébe tartozó helyi érdekeltségű intézmények több tucatnyi képviselője személyesen is részt vett az érvényben lévő járványügyi intézkedések betartása nélkül: a zsúfolt teremben a résztvevők egyméteres távolságot sem tartottak egymástól. Felvetésünkre Mihai Moisescu, a Kolozs Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetője csupán a fejét csóválta.

A prefektúra egyik illetékesétől megtudtuk: sajnos nem szabták meg, hogy más intézmények részéről csupán egy személy vegyen részt, ráadásul a pártok képviselői (az RMDSZ részéről is fél tucatnyian voltak jelen) is több munkatársat delegáltak. Jöttek ugyanakkor rokonok, ismerősök is. A ceremónián sem Emil Boc, sem Alin Tise, sem a PNL helyi vezetői nem vettek részt.

Az eskütételt követően Kolozs megye új prefektusa a magyar sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, az önkormányzatokkal való jó együttműködés kialakítására fog törekedni.

„Azt szeretném, hogy a kormány hatáskörébe tartozó helyi és regionális jelentőségű intézmények is a kormányprogramban foglaltak alapján haladjanak előre. Célom befektetőket vonzani, új munkahelyeket létrehozni. Hogy milyen módon igyekszem tompítani a kinevezésemmel kapcsolatos ellenérzéseket? Tudom, mi a feladatom, a kormányt képviselem a megyében, a megye lakosaiért fogok dolgozni”, jelentette ki Tasnádi Szilárd.

Azt is felvetettük, prefektusi mandátuma alatt hogyan fog érvényesülni a többnyelvűség a megyében. „Amennyiben betartjuk a közigazgatási kódexet, s megvan a 20 százalék fölötti kisebbségi arány, akkor természetesen szóba jöhet a többnyelvűség is. Minden alapja a törvény betartása”, tette hozzá.

A két hölgy alprefektussal történő együttműködésről azt mondta, megismerte őket, „nem embervevők”, racionálisan gondolkoznak. „Jó csapatot alakítunk majd ki a két kolléganőmmel”, jegyezte meg.

Az Alin Tişe megyei tanácselnökkel való együttműködéssel kapcsolatban Tasnádi kijelentette: részéről megvan a nyitottság, amennyiben ez nem működik, akkor biztosan talál más utat is.

A prefektusok és alprefektusok beiktatására és eskütételére videokonferencia keretében került sor. A megyék sorrendjében egyenként olvasták fel a prefektusok és alprefektusok kinevezéséről szóló kormányhatározatokat, és hallgatták meg a kinevezett tisztségviselők eskütételét.

Az ünnepélyes eskütételek sora előtt felszólaló Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes kitért a kolozsvári esetre, az RMDSZ-es Tasnádival szembeni bizalmatlanságra. Kijelentette: mindannyian a köz szolgálatában állnak, és a kinevezett tisztségviselők mindenütt együtt fognak működni a választott vezetőkkel, és ez által növekedik a bizalom. "Nincsen szükség sértődöttségre, mi is jobb országot, jobb közszolgáltatásokat akarunk" - jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Boc nem nézi ki Tasnádiból, hogy betartja az ország törvényeit

Az RMDSZ elleni támadások csütörtökön is folytatódtak. Emil Boc kolozsvári polgármester a Napoca FM kolozsvári rádióban "példátlannak" nevezte, hogy a PNL "semmibe vette" a párt Kolozs megyei szervezete vezetőségének az igényét és mégis RMDSZ-es prefektust nevezett ki. Kijelentette: nem ismeri az új prefektust, és nincsen baja a személyével, de fokozottan érdekli, hogy miként fogja tiszteletben tartani az ország törvényeit, és miként fogja tisztelni a nemzeti szimbólumokat. "A legkisebb kilengést sem fogom neki megengedni" - tette hozzá Emil Boc.

(Videóinterjúnk a Szabadság hírportál – www.szabadsag.ro – Közhír rovatában tekinthető meg. Keresési kulcsszavak: Tasnádi Szilárd.)

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Gheorghiţă: jövő héttől mozgó ...
Fogadj örökbe egy új kolozsvári ...
Különleges adatbázist hoztak létre ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ