Taroltak a hunyadiak a legényesversenyen
Vissza

Taroltak a hunyadiak a legényesversenyen

A Bánffyhunyadon szervezett 5. Kalotaszegi Legényesverseny tíz nyertese közül öten bánffyhunyadiak – dőlt el a hétvégén Kalotaszeg fővárosában.

A legényesverseny célja a régió táncos kultúrájának felkarolása és a fiatal generáció számára motiváció biztosítása a kalotaszegi legényes magas szintű elsajátítására. A hétvégi vetélkedőn a felnőtt kategóriában 2019 kalotaszegi legényes táncosa a bánffyhunyadi Vincze Pistuka Hunor lett, ő kapta a verseny fődíját. A szintén bánffyhunyadi Vincze Pistuka Rolandot Berkei Ferenc „Árus” kalotaszegi legényesének hiteles előadójaként méltatták, Nagy Marcellt (Hajdúnánás) és Farkas Lórántot (Méra) pedig Berki Ferenc „Árus” kalotaszegi legényesének egyéni megformálóiként. A gyermek kategóriában 2019 ígéretes legényestehetsége lett a 15 éves Illána Dávid (Bánffyhunyad) és a 11 éves Molnár Szabolcs (Debrecen), a kalotaszegi legényes hiteles előadója lett a 15 éves Ujvári Ferenc (Bánffyhunyad) és a 14 éves Simon János (Méra), a kalotaszegi legényes tehetséges megformálója pedig a 13 éves Bria János (Méra) és a 8 éves Horvát Lehel (Bánffyhunyad). Az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület különdíját, a szamoskéri Örökség Tehetséggondozó Táborban való ingyenes részvételt Illána Dávid nyerte.

A szakmai zsűri tagjai voltak: Antal Áron, a Rába néptáncegyüttes művészeti vezetője, Bordás Barnabás, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncos szólistája, Sánta Gergő, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncos szólistája, Sikentáncz Szilveszter, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke, „Örökös aranysarkantyús”, a „Népművészet ifjú mestere”, Tötszegi András „Cucus” zsűrielnök, mérai hagyományőrző táncos. A verseny szervezői: a Kalotaszeg Néptáncegyüttes és Legénytársulat, a Kalotaszeg NTE egyesület, a PRO Nádasmente egyesület, a Bánffyhunyadi RMDSZ és a Bánffyhunyadi Polgármesteri Hivatal.

(Borítókép: Farkas Lóránt, azaz Berki Ferenc „Árus” kalotaszegi legényesének egyéni megformálója. Fotó: Bethlendi Tamás)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A parlementbe hívták Ludovic Orban ...
Tenisztorna a cseh fővárosban
BL-selejtezők: kisorsolták a második ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ