Tárgyalások – Tóth László kiállítás nyílt a Quadro Galériában
Vissza

Tárgyalások – Tóth László kiállítás nyílt a Quadro Galériában

Egy tárgyalás színterébe invitálja az érdeklődőket a Quadro Galéria és az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál közös tárlata. A Tárgyalások. Tóth László terei című kiállítás magját Tóth László festőművész Tárgyalások című sorozata adja, amely a Harag György rendezésében készült Csillag a máglyán című, Sütő Andás darabjából született előadás felvételével egészül ki. A kiállítás tegnap délutáni megnyitóján kiderült: a tárgyalás mind a képsorozat, mind a színdarab, illetve annak díszletének meghatározó eleme.

Székely Sebestyén György, a Quadro Galéria igazgatója, a tárlat egyik kurátora a kiállítás létrejöttéről elmondta: a tévében látott egy felvételt a Harag György rendezte Csillag a máglyán című előadásról. Az előadás képi világa, egyszerű, minimalista és modern díszlete, és a mai világra is jellemző mondanivalója egyből megfogta őt. A galéria vezetője bevallotta: csak a felvétel végén látta, hogy díszlet annak a Tóth Lászlónak a munkája, akinek pár évvel ezelőtt retrospektív kiállítást rendeztek a Quadroban.

– Azonnal összekötöttem az előadás tartalmát Tóth László Tárgyalás című sorozatával, amelyen 1970 és 1990 között állandóan dolgozott, amely végigkísérte a pályáját. A grafikákon, festményeken azt láttam, amit a színdarab kapcsán is éreztem: a beszélgetés, tárgyalás ellehetetlenedését – mondta Székely Sebestyén György.

Tompa Gábor, a tárlat másik kurátora, az Interferenciák fesztivál igazgatója a színház felől közelítve beszélt a kiállításról.

– Tóth László festőművész kevés díszletet tervezett életében, de nagyon fontos szerepet töltött be Harag György rendező egyik utolsó korszakában, amelyet a hang és a kifejezésmódok megújítása, megváltoztatása jellemzett – mondta Tompa. Hozzátette: Tóth László nem úgy tervezett díszletet, hogy hosszasan beszélgetett a rendezővel, hanem elolvasta a szöveget, és megfestette annak a hangulatát. Ezekben a képekben annyira megragadta a színmű esszenciáját, hogy Harag György azokat gyakran megelevenítette a színpadon. Így készült el az Öreg ház (Csiki László), A szerető (Lőrinczi László), a Műtét (Tomcsa Sándor) ,vagy A mennybemenetel elmarad (Huszár Sándor) című előadás.

– Ezek nem remekművek, de Harag György olyan erős előadásokat rendezett a színdarabokból, amelyek egyfajta látleletei voltak az akkori erdélyi magyar létnek, annak legfontosabb kérdéseit feszegette – fűzte hozzá Tompa Gábor.

A kiállítás 2019. január 26-ig, hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között látogatható a Quadro Galériában (Rózsa/Samuil Micu utca 7. szám).

(Borítókép: Székely Sebestyén György és Tompa Gábor a megnyitón. Fotó: Biró István)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tătaru Kolozsváron: növelik a kórházak ...
Klímasemlegessé, élhetővé tennék ...
Erdélyi online konzultáció 2020

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ