Tárgyalások folynak a helyiérdekű vasút ügyében
Oláh Emese: még az előtanulmány sem készült el
Oláh Emese: még az előtanulmány sem készült el
Vissza

Tárgyalások folynak a helyiérdekű vasút ügyében

A közelmúltban megbeszélést folytattak a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a Román Vasúttársaság (CFR) képviselői a régóta hangoztatott helyiérdekű vasút kiépítése érdekében. Már tavaly írtunk a metropoliszövezeti vasútjárat beindításáról. Sajnos, még a helyiérdekű vasút beindítása sem oldja meg a legégetőbb forgalmi gondot a Szászfenes–Kolozsvár közötti nehézkes közlekedést. A mostani tárgyalásokat követően arra számítanánk, hogy az ügy új fordulatot vesz, ám Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester azt nyilatkozta: a kolozsvári önkormányzat és a vasúttársaság illetékesei már többször tárgyaltak a helyiérdekű vasútról, ám továbbra sincs semmi konkrét eredmény. „Az ügyben nem a vasúttársaság dönt, hanem a szállításügyi minisztérium, ennek álláspontja pedig még nem ismert az ügyben. Sőt, még az előtanulmány sem készült el” – közölte lapunkkal az alpolgármester. Ezzel szemben tízmegállós vasútvonal létesítéséről szivárogtak ki információk.

Értesüléseink szerint Gheorghe Surubaru városmenedzser és volt liberális alpolgármester a napokban tárgyalt a Kolozs Megyei Vasúti Igazgatósággal a helyiérdekű vasút kiépítése érdekében. A tárgyalások első következtetése az, hogy a helyi érdekű vasút Magyarnádastól (Nădăselu) Válaszútig (Răscruci) közlekedik majd. A tervezett útvonalon tíz megálló lesz: Magyarnádas–Szucság–Kisbács–kolozsvári vasútállomás–volt Clujana gyár környéke–kolozsvári IRA-híd–kolozsvári repülőtér–Apahida–Nemeszsuk–Válaszút. A tervező további megállókat javasolhat, de a Tetarom I-es Ipari Park környékén is szükség lenne egy megállóra.

– A megállók elhelyezése a tervezőtől függ. Ezeket a helyszínen lehet csak megállapítani. Magától értetődik, hogy a jelenlegi állomáshelyeket is használni fogják, de újak építésére is szükség lesz. A legnehezebb a reptér környékén található megálló megvalósítása lesz, mivel a reptér által kért közlekedési csomópontot is oda akarják tervezni. Létezik ugyan már egy megálló Apahida felé menet, de még létre kell hozni egyet visszafelé is, amit aztán híddal vagy föld alatti átjáróval kötnének össze a reptérrel – nyilatkozta Gheorghe Surubaru, aki 2012 előtt a CFR infrastruktúráért felelős részlegének volt az igazgatója. 

Surubaru szerint még nem született döntés arról sem, hogy a helyiérdekű vasutat a Közszállítási Vállalat Rt. (CTP) működtetné-e. Felmerült még egy új társaság létrehozásának ötlete is, mint ahogyan az is, hogy engedélyezett szakcéget bíznak meg a helyiérdekű vasút üzemeltetésével. Surubaru szerint a helyiérdekű vasút megvalósítását be lehet illeszteni a CFR nagyobb léptékű tervébe, ez pedig azt jelenti, hogy az önkormányzatnak kevesebbe kerülne a megvalósítása. 

– A CFR támogatja a kezdeményezést. A vasúttársaság elkészített egy megvalósíthatósági tanulmányt, amely a Kolozsvár–Nagyvárad közötti vasúti forgalom megkettőzésére és villamosítására vonatkozik. Megállapodtunk, hogy illesszék bele a helyiérdekű vasút megállóinak kialakítását is. Ugyanakkor a CFR kidolgozott egy másik tervet is Kolozsvár–Válaszút útvonalon. Az még eldől, hogy kinek mennyivel kell hozzájárulnia a metropoliszövezeti járat beindításához. A legtöbbe a szerelvények megvásárlása és a megállók kialakítása kerül majd. A CFR-nek be kell illesztenie járatai közé a helyi-érdekű  vasút járatait is. Nekünk pedig igyekeznünk kell, hogy a helyi­érdekűvasút útvonalát úgy hangoljuk össze a CTP-járatok útvonalával, hogy az utasoknak csak egy jegyet kelljen vásárolniuk – összegzett Gheorghe Surubaru. 

Megkeresésünkre Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester azt mondta: a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal és a CFR Kolozs megyei igazgatósága már többször tárgyalt a helyiérdekű vasútról, ám nem született semmilyen konkrétum azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a CFR nem dönthet ebben az ügyben. Az egyedüli illetékes a szállításügyi minisztérium, és ennek álláspontja még nem ismert. Az előtanulmány – amelyről tavaly október végén már írtunk – még el sem készült. 

Már tavaly felhívtuk a figyelmet, hogy Kolozsvár legégetőbb gondja a Szászfenes–Kolozsvár, illetve Kisbács–Kolozsvár közti nagyon sűrű forgalom, amely a reggeli és a délutáni órákban nagyon nehézkesen zajlik. Ha létre is hozzák a helyiérdekű vasutat, amelynek lesz megállója Szucságon és Kisbácsban, még akkor sem oldódik meg a Szászfenes–Kolozsvár közti gépkocsiforgalom. Ezt csakis a két helységet összekötő terelőút fogja orvosolni. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

IMAS - Erősödnek a kis pártok, ...
Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...
Örökballagók

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ