Tanulmányi sikerekre ösztönöz a MOL Románia
Vissza

Tanulmányi sikerekre ösztönöz a MOL Románia

Együttműködési megállapodást kötött ma a MOL Románia és a Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara, amelynek célja a modern egyetemi gazdasági fejlesztés. A karon tanuló egyetemi hallgatókat a vállalat az infrastruktúra fejlesztésével, az esettanulmányi versenyeken való részvétel biztosításával támogatja, de ösztöndíjakat is folyósít a legjobb tanulmányi eredményekkel rendelkező egyetemisták számára.

Az oktatás minőségének javítását célzó projekt értéke 50 ezer euró. A legkiemelkedőbb tanulmányi eredményeket elért öt diák három évig évi ezereurós ösztöndíjban részesül.

Az egyetem oktatói elismerik, hogy szorosabb kapcsolatot kell szorgalmazniuk a társadalommal, az üzleti szférával, amelynek szintén érdeke a kölcsönös együttműködés a szakemberképzés javítása érdekében. Ugyanakkor az egyetemista diákéletet is vonzóbbá kell tenni olyan tevékenységekkel, amelyek a szórakozást, a kikapcsolódást szolgálják.

Răzvan V. Mustaţă dékán szerint ez a lépés a válasz azokra az utóbbi években elharapózott, üzleti körökből származó kifogásokra, amelyek szerint a végzősök nincsenek megfelelő mértékben szakképesítve. De az is világjelenség, hogy sok diák menet közben hagyja abba tanulmányait, mert unalmasnak tartja az oktatást. Ezért kell az egyetemi életet vonzóvá tenni számukra negyven olyan helyszín, közösségi tér megszervezésével, ahol közös projekteken dolgozhatnak, tanulhatnak, de szórakozhatnak is. Minden kialakított tanulási pont két ergonomikus székkel ellátott íróasztalt, asztali lámpát, internet-hozzáférést, valamint konnektort és elektronikus eszközök töltésére alkalmas töltőcsatlakozót bocsát a diákok rendelkezésére. A MOL Romániával való megállapodás előtt a kar tanárai tanácskoztak az egyetemisták képviselőivel, akiknek igényeit, javaslatait figyelembe vették.  

Camelia Ene, a MOL Románia ügyvezető igazgatója elmondta: a felsőoktatási intézmények a társadalom egyik fontos pillérének számítanak, hiszen ők felelnek a fiatal generációk szakmai felkészítéséért, ezért azt gondoljuk, hogy az ilyen együttműködések hatékonyan hozzájárulhatnak a munkaerőpiac aktuális kihívásainak megoldásához. – Éppen ezért a MOL Románia és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem újabb kapcsolódási pontot kíván létrehozni az üzleti szféra és az egyetemi oktatás között, közvetlenül diákokat célzó projektek támogatása révén – tette hozzá. Az ügyvezető szerint fontos az állandó párbeszéd az üzleti körök és az egyetemek között, a MOL Románia pedig az utóbbi években sokat fektetett be egészségügyi, kulturális és sportrendezvények támogatásába. Most pedig az egyetemeken a sor, jegyezte meg Ene.

Elérkezett az ideje annak, hogy szorosabb kapcsolatokat alakítsanak ki a társadalommal, megtalálják az ismeretátadásra alkalmas utakat – mondta Daniel David BBTE rektor-helyettes, aki szerint ilyen kapcsolódási pontok lehetnek például az innovatív szolgáltatások, amelyekhez viszont üzleti források szükségesek. – A diákokkal meg kell értetni, hogy az egyetem értük működik, az ő érdekeiket szolgálja – mutatott rá. A rektor-helyettes reméli, hogy tíz-tizenöt év elég lesz a társadalommal való kapcsolatuk kiépítéséhez. Ugyanakkor kifogásolta a jelenlegi, ide vonatkozó jogszabályokat.

Szász Levente helyettes dékán a sikeres újító módszerek egyik kiemelkedő formáját, az esettanulmány versenyeket hozta fel példának, amelyeken a kar diákjai, kiváltképpen a magyar tagozatbeliek, egyre-másra halmozták a hazai és nemzetközi megmérettetéseken elért győzelmeket. Tavaly is sok díjat szereztek, és ezt a munkát az idén is folytatni kívánják.  


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VIDEÓ - Baleset a Béke téren
Ravi Shankar, „India nemzeti kincse” ...
Motoros futárok segítségét is lehet ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ