Tanügyminiszter: lehessen megbuktatni az első osztályosokat is! (FRISSÍTVE Magyari Tivadar nyilatkozatával)
Vissza

Tanügyminiszter: lehessen megbuktatni az első osztályosokat is! (FRISSÍTVE Magyari Tivadar nyilatkozatával)

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter vasárnap este úgy nyilatkozott, módosítani szeretné az elemi osztályokra vonatkozó törvényi előírásokat, és megadná a lehetőséget a tanítóknak, hogy megbuktassák a diákokat. Szerinte tévedés a jelenlegi jogszabályi előírás.

„Sajnos létezik egy törvényi előírás: 3. osztályig nem lehet buktatni. Ám én úgy gondolom, hogy ezt újra kell gondolnunk, mert lám, hol tartunk: eljutunk 8. osztályig, s akkor vesszük észre, hogy nem tudnak megfelelően írni, számolni, és 36 százalékuk nem képes elérni az 5-ös osztályzatot a 8. osztályos képességfelmérő vizsgán. A célkitűzéseket törvénybe kell foglalnunk, mint ahogy a pedagógus munkaköri leírását is” – fejtette ki a tanügyi tárca vezetője a Digi 24 hírtelevízió műsorában.

Arra a kérdésre, hogy meglátása szerint tévedést jelent a célkitűzés, hogy az elsős kisdiákokat nem lehet megbuktatni, Andronescu így felelt: „Határozottan. (…) Jobban küzdesz azért, hogy megtanítsd arra, amire meg kell tanítanod”.

A 2014/5115-ös számú oktatási minisztériumi rendelet értelmében az előkészítő vagyis nulladik és az első osztály végén nem lehet megbuktatni a diákokat. A tanulási nehézségekkel küzdő gyerekek azokban a közösségekben maradnak, ahol addig, és egy felzárkóztató programba kerülnek a következő tanévben.

„Vannak jó ötletei is a miniszter asszonynak, de erről a mostaniról el lehet mondani, hogy tipikus egyetemi oktatói "tempó". A kisgyermekek rendkívül eltérő ütemben fejlődnek. Pontosan, szakszerűen kell megállapítani a 6-7 évesek esetén, hogy mikor válnak iskolaéretté, és ez pár megyét leszámítva elég jól megvalósul. Utána, amikor az iskolába kerülnek,  az elemi oktatás első két-három osztályában tudomásul kell venni, hogy vannak lemaradók, de azokat részben be kell várni, részben fel kell zárkóztatni. Ez nem könnyű, igaz. Ha persze harmadikig-negyedikig kiderül, hogy semmi módszer nem segít, akkor kell elgondolkodni szakembereknek, hogy az ilyen gyermekeket hogyan kell tovább fejleszteni. Mindehhez a tananyagot kell csökkenteni, a feladatok számát apasztani.  Körme alá nézni azoknak a tanítóknak, akik - az iskola presztízse, néhány lökött szülő elvárása miatt – agyon házifeladatozzák a gyermekeket, nyomás alatt tartják őket. Volt egy ilyen nemrég, aki pontosan annyi házi feladatot adott fel a karácsonyi vakáció minden napjára, mintha nem is lett volna szünidő. Az ilyennel el kéne beszélgetnie az igazgatónak, végső soron eltanácsolni. De ahol az igazgató is ilyen? És ha a miniszter is ilyen lesz?”, vélekedik Magyar Tivadar, az RMDSZ oktatásért felelős alelnöke a tanügyminiszter javaslatáról.

EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Sporthírek röviden
A kormány a mandátumát kockáztatva akar ...
Mintagyűjtemény Kalotaszegről

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ