Tánczos: követni fogják a faanyag útját
Vissza

Tánczos: követni fogják a faanyag útját

Január 31-én üzembe helyezik a faanyag útjának nyomon követését biztosító rendszer (SUMAL) új változatát, amely hozzá fog járulni a törvénytelen fakivágások és falopás mértékének csökkenéséhez – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

„Maximális intenzitással dolgozunk a SUMAL új verzióján, január 31-én el is indítjuk. Bár nem varázslatszerűen, de csökkenteni fogja az erdőlopást. Az erőfeszítések ellenére, valószínűleg ebben a rendszerben is lesznek hiányosságok az elején, mint minden új számítógépes rendszerben, de betartjuk a január 31-ei határidőt” – idézte Tánczost az Agerpres hírügynökség.


A SUMAL segítségével ellenőrizni lehet, hogy mennyi fát vágtak ki, hová szállítják, milyen raktárba kerül a faanyag, és amikor az ágazatban tevékenykedő minden felhasználó – erdészetek, erdészek, szállítók, fűrésztelepek és fafeldolgozók – köteles lesz a rendszert használni, a nagyméretű falopás lehetősége jelentősen le fog csökkeni – magyarázta Tánczos, aki szerint ez az egyetlen megoldás, amellyel ellenőrizni tudják a helyzetet.

Hozzátette: a január 1-én hatályba lépett törvény, amely tíz évre megtiltja a rönkfa exportját az EU-n kívüli országokba, de hangsúlyozta: nem az export ritkította úgy az erdőket, hanem az illegális fakitermelés.

Rámutatott, a nagy romániai vállalatok óriási mennyiségű faanyagot importálnak feldolgozás céljával Németországból, Lengyelországból és más országokból, mivel ezekben az országokban alacsonyabbak az árak, mint Romániában.

A környezetvédelmi miniszter szerint növelni kell az újrahasznosítás mértékét, mert ennek révén csökkeni fog a fakitermelés is.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nőnapi köszöntő az Operettissimo ...
Tasnádi: mindennek a törvény ...
Koronavírus - Meghaladta a négyezret a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ