Tánczos Barna: ezentúl szigorúbban büntetik a medvék etetését
Vissza

Tánczos Barna: ezentúl szigorúbban büntetik a medvék etetését

Szigorít a medvék lakott területen vagy a települések közelében történő etetéséért járó büntetéseken a kormány - jelentette be mai sajtótájékoztatóján Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a medvék etetése jelenleg is tilos, de egy készülő kormányhatározat értelmében a jelenleginél sokkal nagyobb szankciók járnak majd az előírás megszegéséért. Kitért arra, hogy a nagyvadak élőhelyükön történő etetését sem tartják szerencsésnek a szakemberek, mert ezáltal „medvefarmokká”változnak az erdők és nő a medvepopuláció.
Tánczos Barna beszámolt arról, hogy a környezetvédelmi minisztérium már februárban versenytárgyalást írt ki a romániai medvepopuláció felmérésére. Közlése szerint az Európai Bizottság elvárása, hogy a medvékkel kapcsolatos megelőző intézkedések konkrét adatokra támaszkodjanak.
„A 112-es segélyhívószámra érkező hívások és a kárbejelentések alapján mi le tudunk vonni néhány következtetést a medvék számára vonatkozóan, de ezek közvetett adatok” - magyarázta a miniszter, hangsúlyozva, hogy a medvepopuláció tudományos eszközökkel történő felmérésére van szükség.A tárcavezető elmondta, a medvék elleni fellépést szabályozó, szerdán elfogadott sürgősségi rendelet több pontban eltér a környezetvédelmi minisztérium által előterjesztett tervezettől. Tánczos nem részletezte, hogy mi módosult a jogszabályban az eredeti elképzelésekhez képest, de kiemelte, hogy nagyon sokat dolgoztak rajta, és az elmúlt napokban valamennyi érintett minisztérium véleményezte.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

A Környezetvédelmi Őrség megbírságolta ...
Kedvezményes repülőjegyek európai, ...
Hidrogénbuszt tesztelnek Kolozsváron is

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ