Tamás András honvédtisztre emlékeztek
Vissza

Tamás András honvédtisztre emlékeztek

A Házsongárd sírkertben a hagyománynak megfelelően október 6-a délutánján Tamás András honvéd alezredes emlékoszlopánál rendezett megemlékezést az RMDSZ belmonostori szervezete. Az emlékművet, az aradi vértanúk halála után tizenkét nappal Kolozsváron kivégzett két honvédtiszt egyike tiszteletére, 1869-ben a csíki honvédegylet állíttatta.

Geréd Imre, az RMDSZ belmonostori szervezetének elnöke arra emlékeztetett, hogy történelmünket és a tizenhat éve felújított emlékművet elődeinktől örököltük, és a névtelen hősöknek köszönhető, hogy a közöny legyőzésével és tudatossággal a mai fiatalok tovább éltethetik közösségi értékeinket. Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa nevében Grezsa Csaba konzul szólt az ünneplő gyülekezethez, kiemelve, hogy a 169 éve eltiport magyar forradalom sok nemzet összefogásából jött létre, és mi, magyarok, büszkék lehetünk, hogy ilyen gazdag történelemmel rendelkezünk. Ha a 21. században tovább tudjuk éltetni 1848 szellemiségét, akkor sikerre vagyunk ítélve, és megtaláljuk méltó helyünket a Kárpát-medencében – mondta a szónok. Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei elnöke szerint hőseink életerőnket bizonyítják, amit nemzetünk a történelem folyamán sokszor volt képes felmutatni. 1848 nélkül nem lehetett volna 1867-es kiegyezés, sem 1956-os forradalom és szabadságharc. Csoma Botond egy Márton Áronról szóló filmet idézett, amely a bátorságot és emberséget példázza, ezekre nekünk napjainkban is szükségünk van.

A megemlékezésen felléptek: a Református Kollégium énekkara Székely Árpád vezényletével (Jaj de szépen süt az őszi napsugár; Varga Tamás: Beh régen vérzel szegény magyar), szavalattal pedig az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum (Deritei Rebeca – Gyulai Pál: Világosnál; Juhos Adél – Ady Endre: Október 6) és az Octavian Goga Általános Iskola (Borzási Teodóra – Juhász Gyula: Vértanúink; Sorcoi Cristian: Az aradi vértanúk) diákjai emelték az ünnepi hangulatot. Áldást mondott Balázs Imre római katolikus nyugalmazott plébános, Rácz Norbert unitárius lelkész és Fejér Olivér evangélikus-lutheránus püspöki titkár. 

Az emlékoszlopnál koszorút helyezett el Csoma Botond (megyei RMDSZ), Grezsa Csaba (magyar főkonzulátus), Horváth Anna (kolozsvári RMDSZ), Bitay Enikő (EME), Bánhegyesi József (Erdélyi Magyar Baloldal), László Attila szenátor nevében a megbízottja, és néhány magánszemély. A házsongárdi rendezvény a Szózat eléneklésével zárult, a megemlékezés pedig a Farkas utcai református templomban ökumenikus hálaadó istentisztelettel ért véget.

Borítókép: a szerző felvétele a koszorúzáson készült


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Oltean Csongor: Románia nem tartja ...
Borboly Csabát is megbírságolta a ...
Nézőpontok

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ